Queens Of The Stone Age – Paper Machete

Het zit Josh Homme niet mee; een vechtscheiding, met Mark Lanegan en Taylor Hawkins twee vrienden verloren en als overmaat van ramp bleek hij ook nog een kanker te hebben. Gelukkig kon hij worden geopereerd en lijkt in ieder geval op medisch gebied het grootse leed geleden.

Alsof zijn persoonlijke sores niet genoeg zijn, maakt de aanvoerder van Queens of The Stone Age zich ook nog eens ernstige zorgen om wat er in de wereld gebeurt. Hij vergelijkt de moderne tijd met de einddagen van het Romeinse rijk, vreest voor nieuwe donkere middeleeuwen. Vandaar de titel van het 8ste QUOTSA album, In Times New Roman. Je kunt zijn zorgen afdoen als de muizenissen van een man in mid-life crisis, maar met een snel opwarmende aarde, de oorlog in Oekraïne en de opkomst van het neo-fascisme is er niet niets aan de hand.

De songs op In Times New Roman zijn te verdelen in twee categorieën, persoonlijk en politiek. Nieuwe single Paper Machete valt in de eerste. De tekst is geadresseerd aan Homme’s ex die hij beschuldigt wreed en manipulatief te zijn. De woede van de woorden hoor je terug in de venijnige gitaren, het schurende ritme en de bijtende zang, maar niet in de productie. In mindere handen zou zo’n song uit de bocht vliegen, maar Homme verliest nergens de controle. En dat geldt voor het hele album. Hij is en blijft ten slotte een vakman.