Beatswars – Waves (feat. Julia Deans)

Sludge metal, hebben we net geleerd is een van de meer extreme vormen van metal, een fusie van doom metal en hard core punk. Erkend beoefenaars van dit sub sub genre is de band Beastwars uit Nieuw Zeeland.

Dit luidruchtige kwartet debuteerde in 2011 met een album dat hen positieve vergelijkingen opleverde met Mastodont, Soundgarden en Unsane. De meter staat nu op 4 studio en 1 live-albums. Album numero 5 is al klaar, maar de band wacht nog even met uitbrengen tot 13 oktober, een vrijdag.

Tyranny of Distance wordt niet zomaar een album, maar een ode aan 40 jaar popcultuur in Nieuw Zeeland, de subcultuur van de popcultuur om precies te zijn. Buiten Nieuw Zeeand zullen maar weinig mensen gehoord hebben van acts als Snapper, The Gordons of Superette. Van die laatste band nam Beastwars het nummer Waves op dat onlangs verscheen als eerste lokkertje voor het album. De vrouwenstem die je hoort naast het gegrom en gebrom van de mannen is van Julia Deams, een eigentijdse singer-songwriter. Weet wel dat Beastwars de songs volledig naar hun hand hebben gezet. Waves was ooit een gevoelige alt-rock ballad, nu is het een fraai staaltje snoeiharde sludge metal.