Bitterzoete heruitgave van To The Faithful Departed

Het monumentale derde album To The Faithful Departed van The Cranberries is opnieuw uitgebracht als luxe editie op vinyl en cd. Het verkocht wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren en bereikte nummer één in zes landen, en werd het album met de hoogste hitlijstnotering van de band in de Amerikaanse Billboard Top 200.

“Ik had deze nummers al een hele tijd niet meer gehoord, maar heb het afgelopen jaar vele dagen aandachtig naar deze nummers geluisterd”, zegt drummer Fergal Lawler. Met het tragische overlijden van de krachtige zangeres Dolores O’Riordan in 2018 is zijn herinnering aan de opname bitterzoet. “Hoe moeilijk het ook was om de stem van Dolores te horen, ze brachten veel goede herinneringen naar boven. Ik was geschokt door hoe krachtig ze klonken en door de sterke emoties die ik voelde terwijl ik luisterde.”

Oorspronkelijk uitgebracht op 30 april 1996, leverde het album vier singles op, waaronder de Amerikaanse nummer één modern rock-single Salvation. In deze luxe heruitgave is het originele album geremasterd door John Dent in Metropolis. Verkrijgbaar in de originele configuratie als 1lp, een uitgebreide 2lp-set en een 3cd-set (waarvan de tracklist de digitale versie weerspiegelt), bevatten de luxe edities van To The Faithful Departed en een overvloed aan bonustracks en ander materiaal. De 2lp- en 3cd-configuraties bevatten drie niet eerder uitgebrachte albumdemo’s opgenomen met Tim Palmer in Parijs. De hoesnotities van Eoin Devereux bevatten bijdragen van de overige bandleden en archiefmateriaal, waaronder interviews met Dolores O’Riordan.

“Toen we op tournee waren voor ons tweede album No Need to Argue begonnen we discussies over het opnemen van het volgende album”, herinnert Lawler zich over de oorsprong van de plaat. “We hadden met Island Records gesproken over de mogelijkheid om een nieuwe producer te proberen en zij stelden Tim Palmer voor, die met Tears for Fears had gewerkt. Daarom besloten we een aantal nieuwe nummers met hem te proberen. We hadden een paar dagen vrij in Parijs en we namen When You’re Gone, Free to Decide en I Just Shot at John Lennon. Tim was een aardige man en de opnames klonken geweldig, maar we vonden dat hij qua stijl een beetje leek op Steven Street [die de vorige twee albums van de band had geproduceerd] en we wilden iets anders proberen. We hadden veel getourd en wilden meer van een live geluid.”

Ze schakelden over en kozen voor Bruce Fairbairn, die bekend stond om zijn samenwerking met hardrockbands als Aerosmith, AC/DC en Van Halen. “Toen de tour voorbij was, namen we een korte pauze en ontmoetten we Bruce en zijn geniale ingenieur Mike Plotnikoff in de Windmill Lane studio in Dublin”, vervolgt hij. “Het was een heel andere ervaring voor zowel onszelf als Bruce, hij was gewend om met heavy rockbands te werken en wij waren gewend om met Steven [Street] te werken, maar het werkte heel goed. Bruce en Mike wisten dat grote, live geluid waar we op dat moment naar op zoek waren, vast te leggen, vooral op nummers als Salvation, Hollywood en Electric Blue, maar ook op rustiger nummers als When You deden ze fantastisch werk.”

De digitale set op drie cd’s bevat onuitgebrachte outtakes en vroege mixen van het studioalbum en twaalf zeldzame livetracks die zijn opgenomen op het album Free to Decide uit 1996 van de band.