Interview met Viet Cong!

Nog maar net herrezen uit de as van de veelgeprezen band Women, weet Viet Cong meteen de interesse te wekken van menig muziekliefhebber. Als ik op zanger/bassist Matt Flegel wacht in het Utrechtse poppodium Ekko, wordt mij dan ook toevertrouwd dat de band een flinke hype is. Flegel zelf reageert nog wat onwennig op het succes, aangezien de band tijdens de vorige tour nog maar wat aanmodderde.

Tekst LiveGuideNL / Esmee de Gooyer Foto Tiana Feng

“Toen we aan de vorige tour begonnen, waren we echt nog een slechte band”, schudt Flegel het hoofd. “Pas aan het einde ervan konden we onze nummers fatsoenlijk van begin tot einde spelen. Maar dat was ook de bedoeling; we wilden een betere band worden dan mogelijk was.”

Dat is gelukt. Cassette, de eerste EP, werd in alle haast opgenomen in de kelder van gitarist Scott ‘Monty’ Munro, zodat de band iets te verkopen had tijdens de tour. Een echte naam heeft de EP overigens nooit gekregen. “De cassette had een wegwerpding moeten zijn, maar nu staat hij schijnbaar op Spotify”, lacht Flegel. “De opbrengsten daarvan en van Bandcamp hebben ons wel mooi door de tour geholpen. Het was letterlijk ons benzinegeld, want we waren helemaal blut!”

Bij de in januari uitgekomen eerste langspeler heeft het viertal het toch anders aangepakt. “We namen het album meteen na de tour op, zodat we de nummers nog goed in de vingers hadden en de band hecht was.”

Nu zal de naam Viet Cong in Europa weinig stof doen opwaaien, maar de Canadese band had verwacht dat het in de Verenigde Staten anders zou zijn. “We hebben nog geen reactie gehad van Amerikanen, gek genoeg. We krijgen wel veel e-mails van mensen met een Vietnamese achtergrond, wiens familieleden gemarteld zijn door de Vietcong. Daar voelde ik me in het begin vreselijk over. Ik hoop dat mensen begrijpen dat het niet de bedoeling is dat onze naam serieus genomen wordt. We hebben overduidelijk geen band met Vietnamese communisten.”

De naam ontstond in een vlaag van onschuldigheid. “We hebben er niet eens bij nagedacht. We hadden een show geboekt, maar nog geen bandnaam verzonnen. Nadat we een aantal verschrikkelijk klinkende namen hadden bedacht, schreeuwde onze drummer ineens ‘Viet Cong!’. Toen hebben we die naam maar gekozen. Nu zitten we er aan vast. Het is in ieder geval een memorabele naam. Dat kan alleen maar goed zijn.”

Livedata 10/02 Paradiso, Amsterdam 16/02 Rotown, Rotterdam
Klinkt als: de Westerse post-punk van de kapitalistische jaren ’80

Het februari-nummer van LiveGuideNL is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.