altersonic

Muziektips voor Eurosonic 2016!

Van 13 t/m 16 januari is het weer één groot muziekfeest in Groningen: Eurosonic/Noorderslag! Het jaarlijkse Europese showcase/conferentie festival met een boeiend programma. Wat zijn de aankomende talentvolle acts uit alle Europese landen? En hoe staat het er voor met de Nederlandse muziekscene? Dat zien we op Noorderslag, maar wij weten het antwoord al: goed. Maar natuurlijk is er in Groningen nog veel meer te doen..

altersonic..Altersonic bijvoorbeeld! Pinguin Radio presenteert 10 jaar Altersonic Showcases in de Drie Gezusters Groningen. Van 13 t/m 16 januari 2016 meer dan 60 optredens verspreid over drie podia.

En dat doen we samen met We Rock the Cradle, Codarts, Grote Prijs van Nederland, Fontys Hogeschool voor de Kunsten / Rock Academie,Stichting Popmuziek Limburg / Nu of Nooit, Popsport en de Metal Factory.

Mocht je een kaartje hebben voor Eurosonic. Dan hebben wij als smaakmakers een rijtje tips voor je, zodat je (hopelijk) niet in de rij hoeft te staan! Veel plezier op #ESNS16.

HONNE
Honne maakte met Warm On A Cold Night een van de beste sluiphits van 2014. Dat nummer en de andere songs, die Honne tot dusver heeft uitgebracht zijn luxe affaires, meer champagne dan bier. Hun nieuwste is iets, niet veel aardser, een goede witte wijn, zeg maar. Honne zijn Andy en James uit Londen. Andy zingt, James produceert. Hun stijl laat zich omschrijven als r&b maar dan de blue eyed variant. In Duitsland en Frankrijk heeft Honne al voet aan de grond en thuis in de UK begint het nu ook te borrelen. Nederland krijgt een kans met Honne kennis te maken, op zak met de nieuwste hit Gone Are The Days die momenteel in de Graadmeter staat. Fans van HONNE kunnen ook een kijkje nemen bij Rationale.

DO 14 JAN, HUIZE MAAS, MAIN, 20:45 – 21:30

VANT
Zin in wat energie en gitaren? Dan ben je bij de garagerock van de jonge Britten van VANT aan het goede adres. We volgen ze al een jaar, maar in het najaar stapten ze op het gaspedaal in single Parking Lot. Begint de band 2016 met een scherpe bocht? Vind je VANT leuk, ga dan ook naar Hooton Tennis Club en The Jacques.

DO 14 JAN, MUTUA FIDES, 22:15 – 23:00

Black Honey
Dit viertal komt uit Brighton en wordt geleid door de ferme tante Izzy Bee, live maakte Black Honey al veel indruk op Metropolis in Rotterdam vorig jaar. Wij zijn al een lange poos fan. Het rammelige, sexy garageliedje liedje Madonna was voorjaar 2015 al onze IJsbreker. De muziek past precies op de soundtrack van een Tarantino-film, jammer dat The Hateful Eight net uit is.

DO 14 JAN, DE SPIEGHEL, MAIN, 22:15 – 23:00

Jain
Come van de 20-jarige Française Jain was afgelopen zomer onze eigen Tour de France-hit, wij dachten een one hit wonder – gewoon voor de leuk. Maar Jain maakt grote stappen! Een nieuwe ster tussen Lilly Allen en Selah Sue in? Ze reisde in haar jeugd de wereld rond met haar familie. Grote steden en verre landen ken ze juist wel. Dubai, Congo en Abu Dhabi bijvoorbeeld. We verwachten een vrolijke show met verwijzingen naar poppy reggae, jazz, folk. Jain is hot en de entree vast snel op slot.

DO 14 JAN, GRONINGER FORUM, 23:00 – 23:40

Georgia
Georgia (de dochter van Neil Barnes van Leftfield) laatste debuteert met een langspeler waarop ze vrijwel alles zelf doet van produceren tot musiceren. Georgia werkt veel met electronica, toch is haar muziek te gelaagd (gewaagd?) om onder de noemer dance te worden weggezet. Georgia maakt grote stadsmuziek, spannend, soms onheilspellend, nooit makkelijk of saai. Haar invloeden zijn breed van Missy Elliott tot en met The Knife, van Rihana tot en met Bjork. Je kent haar vast nog van het boeiende Nothing Solutions dat we regelmatig op Pinguin hebben gedraaid. Als “bijbaantje’ drumt Georgia Barnes bij Kwes en Kate Tempest.

DO 14 JAN, PLATFORMTHEATER, 23:00 – 23:45

Pumarosa
Priestess van Pumarosa is dé hit van het moment op Pinguin Radio. Het dansbare psyschelische nummer van de Londenaren moest even opgang komen, maar misschien is dat logisch met een lengte van 7 minuten. Maar inmiddels heeft het kunstwerkje al twee weken op -1 in de Graadmeter gestaan en is door onze luisteraars zelfs naar -18 gestemd in de Oudejaars Tombola Top 50. De boekers van Eurosonic houden ons ook in de gaten? Want Pumarosa is een vervanger..!

DO 14 JAN, VERA, 23:45 – 00:30

Blossoms
Het vijfkoppige Blossoms uit Manchester doet ons denken aan Suede, vooral die stem! De “psychpoppers” zijn vierde geëindigd in de BBC Sounds of 2016-poll. Maar wij bij Pinguin Radio hadden de band al lang in het vizier.. 😉 Blossoms stond in 2015 met drie singles op de playlist: Cut Me and I’ll Bleed (vanaf februari), Blown Rose (start augustus) en hit Charlemagne (en ex-IJsbreker) in oktober en eindige zelfs in de luisteraars Top 50; de Oudejaars Tombola. Blossoms is de band van 2016, dus wees er vroeg bij als je dit optreden wilt zien op Eurosonic.

VR 15 JAN, HUIZE MAAS, MAIN, 20:45 – 21:30

Barns Courtney
Niet te verwarren met Courtney Barnett, deze in Seattle opgegroeide Britse singer/songwriter heeft die rauwe stem van Jamie N Commons en de Engelse bravoure van the Libertines. Ed Sheeran en Brendan Benson (van The Raconteurs) zijn al fan. Carl Barat tipte het talent al en Pete Doherty neemt ’em mee op tour. Barns Courtney stond al op Lowlands, tijd voor de herkansing op Eurosonic. Tijd voor glitters en goud.

VR 15, JAN DE SPIEGHEL, MAIN, 22:15 – 23:00

Tourist LeMC
Momenteel staat Goud van Bazart op -1 in de Graadmeter, wij vinden eigenlijk dat die Vlaamse band op Eurosonic had moeten staan. Maar met Tourist LeMC zijn wij ook erg tevreden. Deze troubadour uit Antwerpen heeft de playlist van Pinguin Radio al veelvuldig gesierd met zijn subtiele hiphop, mooie teksten en vooral zijn gave accent. Tourist LeMC heeft een contract bij TopNotch, deed al grote voorprogramma’s van Typhoon en bracht verschillende Nederlandse festivals al in vervoering.

VR 15 JAN MINERVA ART ACADEMY, PRAEDINIUSSINGEL, MAIN 22:40 – 23:20

Nothing but Thieves
Die kennen we ergens van. Het krachtige vijftal Nothing But Thieves leerden we kennen eind 2014, werd toen IJsbreker, bereikte met Itch de -1 positie in de Graadmeter, was onze Stationschef en de ontdekking en verrassing op Pinguins in Paradiso tijdens Pasen 2015. De Engelse hit rockband stond al op Lowlands, 60 jaar Concerto en gaat nu de genadeklap uitdelen. Nothing But Thieves is al gestrikt als headliner voor de aankomende London Calling. De liefhebber van Nothing But Thieves kan The Academic misschien ook wel waarderen. En Seafret dat door kan gaan voor de nieuwe Kodaline.

VR 15 JAN, DAMSTERSTAGE, 23:15 – 00:00

Bachar Mar-Khalifé
De Frans-Libanese zanger die sinds kort met “Kyrie Eleison” op de playlist van Pinguin Radio staat. Misschien wel de vreemdste plaat die we ooit hebben gedraaid? Maar toch, fans van Woodkid moeten dit fantastisch vinden. We zijn benieuwd hoe de elektronische hippop wereldmuziek live uit de verf komt.

VR 15 JAN, DER AA-KERK, 23:45 – 00:30

HÆLOS
Dit Londense trio doet oude tijden herleven, de trip-hop uit Bristol van de jaren ’90. Maar dan net iets gladder en moderner, in het straatje van Jungle. Earth Not Above hebben we graag gedraaid het afgelopen jaar, maar HÆLOS heeft nog een nieuwe impuls nodig. Hopelijk gebeurt dat laat op de Groningse avond, het is er wel het tijdstip voor.

VR 15 JAN, SIMPLON, MAIN, 23:45 – 00:30

Forever Pavot
Voor de liefhebbers van psychedelica, Oosterse invloeden en vage, zwoele Franse/Italiaanse filmmuziek is hier Forever Pavot uit Frankrijk. Je kent het project van Emile Sorin misschien nog wel van zijn nummer “Joe & Rose“, die december 2014 en nog daarna op onze playlist stond.

VR 15 JAN, MINERVA ART ACADEMY, ZUIDERDIEP, 00:20 – 01:00

Oscar
Onze kennismaking met doe-het-zelver Oscar Scheller gaat terug naar mei 2014, maar dit najaar heeft de Londense Britpopper pas echt beet. Met de IJsbreker Breaking My Phone. Laat hij de hippe muziekblogs los en maakt hij een nieuwe stap op Eurosonic oftewel pakt hij een…Osc? Kan hij de nieuwe Beck worden? Qua muzikale veelzijdigheid doet hij niet onder.

VR 15 JAN, MINERVA ART ACADEMY, ZUIDERDIEP, 21:45 – 22:25

Rag’n’Bone Man
De Pinguinluisteraars kent ’em van single Hard Came The Rain. Stukjes blues, restjes hip hop, wat brokjes soul en redelijk wat rock. Plus baard, tattoos en een flink lichaam. Denk Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, maar dan anders. Deze Londenaar maakt er vast een feestje van aan het begin van de nacht.

VR 15 JAN, GRONINGER FORUM, 00:20 – 01:00