The Fire Harvest

The Fire Harvest neemt debuutalbum op met Daniel Romano

The Fire HarvestToen de Tour afgelopen zomer door Utrecht raasde en het kwik opliep tot een duizelingwekkende 36 graden, trok The Fire Harvest zich terug in de studio. In het gezelschap van de bewierookte Canadese country-muzikant Daniel Romano werden de acht nummers van het langverwachte debuutalbum vastgelegd. Het resultaat Singing, Dancing, Drinking ligt 6 mei in de winkel. Het album zal gezamenlijk verschijnen op drie labels: Subroutine, Snowstar en Sinnbus Records.

Ruim tien jaar geleden schreef Gerben Houwer, toen nog drummer/zanger van de post-rock formatie We vs. Death, zijn eerst songs ‘als’ The Fire Harvest. Na de eerste EP-release in 2012, twee Europese tours, een bezettingswisseling en een Record Store Day-split 7” single met de Belgische band Reiziger, verschijnt dit voorjaar het debuutalbum van de Utrechtse formatie.

Voor de opnames van Singing, Dancing, Drinking werd de hulp van Daniel Romano en Kenneth Meehan ingeschakeld. Gitarist Nicolai Adolfs trof het duo bij een optreden in Duisburg, waar Romano geinteresseerd bleek in het opnemen van het album. Een paar weken en zonnesteken later, stonden acht van zweet doordrongen nummers op band.

De sound van de band doet denken aan de hoogtijdagen van (alt)country, slowcore en (post)punk; een tijd waarin de bandleden muzikaal gevormd werden. De acht songs op het album kenmerken zich door een ingetogen maar dynamisch karakter. Voor de fysieke release van de plaat slaan twee toonaangevende Nederlandse labels, Subroutine en Snowstar Records, voor het eerst de handen ineen.

“The Fire Harvest vaart een koers waarop we elkaar tegenkomen. Het was vanzelfsprekend om Snowstar aan boord te vragen”, zegt Koen ter Heegde (Subroutine). “Ons doel is immers de band naar een hoger plan te brengen”. Beide labels staan bekend om een herkenbare sound en bedienen een eigen publiek. Cedric Muyres (Snowstar): “Soms hoor je een plaat waarvan je weet dat ons beider volgers het gaan waarderen. Dit is zo’n plaat.” Singing, Dancing, Drinking zal op 6 mei op vinyl/CD verschijnen in de Benelux.

Het avontuur van The Fire Harvest houdt niet op bij de Nederlandse grens, want naast voornoemde samenwerking, zal het album ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland uitkomen via het vermaarde Berlijnse Sinnbus Records.

LIVEDATA 06/05 Muziekgieterij, Maastricht w/ Great Lake Swimmers 13/05 Asteriks, Leeuwarden 14/05 Theater Kikker, Utrecht 11/06 OCCII, Amsterdam