Death Hawks

Death Hawks naar Atak en Paradiso

Death_Hawks_vierkantDe Finse stad Tampere wordt vaak het ‘Manchester van Finland’ genoemd. Dat is vooral te wijten aan de industriële achtergrond en het feit dat mensen altijd in hoge mate aangetrokken waren tot het maken van muziek. In de vroege jaren zeventig kreeg rockmuziek uit Tampere zelfs zijn eigen genre ‘Manserock’.

Death Hawks ziet eruit alsof ze rechtstreeks uit die tijd afkomstig zijn. Teemu Markkula, Tenho Mattila, Miikka Heikkinen en Riku Pirttiniemi dragen lang haar, grote baarden en leren vesten. Dus natuurlijk spelen ze ook psychedelische rock. De gitaar zingt de blues, het orgel doet denken aan The Doors. Soms voert krautrock of folk de boventoon, terwijl andere nummers leunen op zware gitaarriffs of zelfs een saxofoon solo. Live resulteert dit in een intense muzikale expressie!

Death Hawks werd samengesteld in het voorjaar van 2010 om nummers op te nemen van zanger Teemu Markkula, maar al snel veranderden ze in een echte band. Door de intense liveshows ontstond er een hype rond de band. Debuutalbum Death & Decay verscheen in februari 2012 en het titelloze tweede album kwam in september 2013 uit.

Death Hawks is een tijdloze band. De meest voor de hand liggende referenties zijn zeer divers, van blues tot psychedelica, van vroege heavy metal tot krautrock. Natuurlijk zijn vele bands in de wereld beïnvloed door vergelijkbare genres, maar er zijn maar weinig bands die het niveau ontstijgen en meer bieden dan een goede retro sound.

LIVEDATUM 21/04 Atak, Enschede 23/04 Paradiso, Amsterdam 24/04 Gebr. de Nobel, Leiden