The Great Comminicators

Interview: The Great Communicators brengen een protest tegen hun vertwijfeling

The Great CommunicatorsTot zo’n drie jaar geleden was Klopje Popje volop actief in het Nederlandse live-circuit en maakte indruk met hun theatrale optredens. Hun muzikale visie veranderde echter, waardoor ze besloten tot een nieue naam en een frisse start. Onder de naam The Great Communicators maakten de Amsterdammers in 2014 al furore op de Popronde. Dit jaar zal er een album volgen en staan ze bovendien op Pinguins in Paradiso. Genoeg reden om eens te praten met Arend Dijkstra en Gaia Slotboom, samen het gezicht van de band.

Tekst Arnout de Vries

Wat we voorheen deden was eigenlijk een soort van gimmick en dat was op een gegeven moment wel een beetje op,” vertelt zanger/gitarist Arend Dijkstra over zijn vorige band Klopje Popje, “het was een speeltuin om alle effecten op te zoeken die er kunnen zijn”. Van pak ‘m beet 2007 tot 2013 bouwde hij met die band een aardige live-reputatie op maar toen werd het tijd voor iets nieuws. Hun eigen muzieksmaak was namelijk ook nogal veranderd, wat bovendien leidde tot het inlijven van een extra bandlid, zangeres en toetseniste Gaia Slotboom. Arend legt uit: “Ik merkte zelf ook wel dat ik naar heel andere muziek was gaan luisteren. Voorheen was het vooral progressieve rock, in de richting van The Mars Volta, en dat is wel echt geswitcht naar meer indie, onder andere veel dingen waar man-vrouw-zang in voorkomt zoals Blood Red Shoes en Broken Social Scene. Dat heeft er ook toe geleid dat Gaia erbij kwam, dat was een logisch gevolg.”

Dat ging overigens helemaal op de moderne manier, Arend en Gaia stuitten toevallig op elkaar op Facebook en na wat berichtjes heen en weer klikte het meteen. Gaia had op dat moment nog weinig bandervaring (“Dat durfde ik nog niet echt”) maar het smelt mooi samen met haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam (waar de rest van de band, op één na, ook heeft gestudeerd). Al snel valt alles op zijn plaats: “Aanvankelijk was het nog passen en meten wat mijn rol in de band was. Maar we kwamen erachter dat we een bredere sound wilden en daar kunnen toetsen wel erg aan bijdragen.”Hoe zit het dan precies met die sound? Een eerste indruk is al te horen op de EP Bide Your Time (nog opgenomen zonder Gaia Slotboom) waar de single Zoetrope op staat; gedreven indierock. Maar zou de band niet druk bezig zijn met een debuutalbum? Arend: “We hebben het album af. Die komt zelfs net van het masteren vandaan, dus dat is helemaal klaar. We hebben ook een label achter ons staan dus we zijn ons nu aan het klaarstomen voor de albumrelease. Waarschijnlijk is die na de zomer maar daarvoor zullen al een aantal singles verschijnen.” Gaia vult verder aan over de muziek: “Het is wel wat anders. Het klinkt nu wat diverser omdat we zoveel aspecten met Simon (Akkermans, de producer, ook bekend van C-Mon & Kypski) hebben aangepakt. Ik vind het ook breder klinken dan de EP.” Daar kan Arend zich in vinden: “Het is in bepaalde opzichten wat toegankelijker en grootser geworden, wat we ook niet schuwen. Ik denk dat het een brug is tussen onze poppy kant en onze gruizigere, alternatieve kant. De plaat klinkt bovendien heel energiek, vitaal en opgewekt. Daar ben ik zelf heel blij mee.”

Dat energieke spreekt ook al uit de EP maar de teksten lijken er daar haaks op te staan. Gedreven ritmes met ietwat vertwijfelde teksten over bijvoorbeeld een quarterlife-crisis: je bent afgestudeerd maar wat moet je nu met je leven? Dit blijkt niet zomaar, Arend heeft hier goed over nagedacht: “Dat is ook de spanningsboog waar we naar zoeken, dat je enerzijds de vertwijfeling hebt maar dat ook wil doorbreken door daar eerlijk over te zijn en het met een bepaalde energie te brengen. Ik zie het zelf als een protest tegen je eigen vertwijfeling. Om het met zoveel mogelijk energie te brengen en met een bepaalde houding van: ‘en nu ben ik het zat!”

En die bandnaam, zijn ze dan echt zulke goede ‘communicators’? Er blijkt wel een flinke laag ironie in de naam te zitten. Ze verwijzen namelijk naar eerdere ervaringen van stroeve communicatie die ze binnen hun relaties hebben gehad. De bandnaam heeft echter wel een dubbele lading, ze proberen immers ook een boodschap over te brengen volgens Gaia: “Als we optreden maken we er iedere keer weer een ding van, we leggen er heel veel emotie in en dan communiceren we het ook echt heel groots.” Bij de vraag wat de band dan eigenlijk zou willen overbrengen, moet Arend even nadenken en besluit dan: “Dat heeft te maken met het vangen van een bepaalde tijdsgeest, de worstelingen die daarbij horen, en de vitaliteit om je daar weer uit te vechten.”

Ergens na de zomer staat het album gepland maar een clubtour door Nederland is nog niet geregeld. Wel heeft de band, met dank aan hun Noorderslag-optreden begin dit jaar, een aantal zomerfestivals weten binnen te slepen. Je krijgt dus zeker de kans om The Great Communicators live aan het werk te zien. Bovendien staan ze 30 april op ons eigen feest, Pinguins in Paradiso.

LIVEDATUM 30/04 Pinguins in Paradiso met onder meer The Great Communicators, MY BABY, Gengahr (UK), Bombay, Pretty Vicious (UK) en Shakey Graves (US).

TICKETS PINGUINS IN PARADISO KOOP JE HIERThe Great Communicators