Eefje de Visser

Interview Eefje de Visser: Façade van zenheid

Daar stond ze dan, spelend in het zonnetje met haar band op Bevrijdingspop Haarlem. Het blauwe glitterjurkje stond haar verdomd goed en de glimlach die tussen de zwoel gezongen zinnen door op haar gezicht verscheen, verklapte dat hier een gelukkig meisje van dertig stond. Ze heeft met Nachtlicht een ijzersterk derde album uit, is blij met haar vriendje in Gent en staat in december in Carré. Dus ja, waarom zou Eefje de Visser eigenlijk ook niet gelukkig zijn?

Tekst LiveGuideNL | Sven Bersee Foto Luis Alonso Rios Zertuche

Eefje lijkt op het podium de vleesgeworden tevredenheid, met haar kalme blik en softe manier van zingen. Je mag van haar zelfs roken tijdens het diner. Maar achter die façade van zenheid schuilt een diepe denker. “Ik kijk beschouwend naar de buitenwereld en mezelf en dat komt in mijn liedjes terug. In mijn muziek kan ik de dingen vertellen waar ik in het echte leven niet zo goed mee overweg kan.”

Muziek maken werkt verlossend, zegt ze. Dat zouden meer mensen moeten doen. “Eigenlijk is het jammer dat we een cultuur hebben waarin weinig muziek wordt gemaakt. In bijvoorbeeld Ierland en zoveel andere culturen wordt altijd samen muziek gemaakt. Dat hebben we niet in Nederland. Er is hier weinig folklore en er zijn weinig tradities die ons bij elkaar houden. Nu ik ouder word, snap ik steeds beter de waarde van tradities en het hebben van een gemeenschap.”“Ik heb soms het idee dat mensen weinig begrip hebben voor hun eigen menselijkheid”, vervolgt Eefje vanaf haar praatstoel. “…voor hun eigen behoefte aan bepaalde menselijke dingen. We zijn zo kritisch en rationeel geworden als het gaat om tradities in de feestsfeer en op het gebied van religie. Ik sprak eens een man uit Catalonië die al jaren in Nederland woonde. ‘Ik mis het zo’, zei hij. ‘Vroeger hadden we feesten met z’n allen. Iedereen danste en zong met elkaar, grote vuren werden gebouwd… Vrienden, familie, we waren er allemaal.’ Als ik zoiets hoor, denk ik: wow, ik heb echt iets gemist ergens. We zijn hier te weinig onderdeel van een groep.”

“Ik vind het super belangrijk dat er geen negativiteit is naar andere culturen, dat we daar ook voor openstaan. Maar wij verliezen ondertussen onze eigen cultuur. We zijn te veel bezig met de buitenkant. Je wordt bekritiseerd als je dit soort dingen zegt – en ook dat is weer zo cliché om te zeggen dat je bijna geen kant meer op kan. Op een gegeven kan je bijna niet anders dan cynisch zijn en alles belachelijk vinden. Ik hou wel van cynische humor, dat dan weer wel, maar dat is weer een heel ander verhaal.”

LIVEDATA 25/06 Down the Rabbit Hole, Ewijk 02/07 Loeren bij de Boeren, Houten 09/07 Cactus Festival, Brugge 16/07 Gent Jazz, Gent 10/08 Rivierenhof, Antwerpen 24/08 Boterhammen in het Park, Brussel 26/08 Amsterdam Woods, Amstelveen 28/08 Zomerparkfeest, Venlo 02/09 Into the Great Wide Open, Vlieland 03/12 Koninklijk Theater Carré, Amsterdam 15/12 Ancienne Belgique, Brussel

Klinkt als: in tropisch warm zeewater opgenomen subtiliteit

Het juni-nummer van LiveGuideNL is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.