Patti Smith

Patti Smith eert verjaardag Jazz Middelheim

Patti SmithAn Evening of Words and Music with Patti Smith. Vrij vertaald: een midzomeravondstond met de woordjes en muziekjes van Patti ‘Patricia Lee’ Smith. Klinkt in ieder geval veelbelovend en zeker wanneer dit treffen plaatsvindt in het romantisch kader van Park Den Brandt tijdens de 35ste editie van Jazz Middelheim.

Patti Smith definiëren als een muzikale en creatieve kameleon is absoluut geen überstatement. Nadat ze eind jaren ’70 mee aan de wieg stond van de Amerikaanse punkbeweging, volgde een decennialange en rijke carrière, gevuld met tal van aangrijpende en vooral geëngageerde nummers. Maar Smith is en doet veel meer; haar op Rimbaud geïnspireerde poëzie, haar werk als beeldend kunstenaar en auteur en vooral ook het kleed van activisme dat ze zich maar al te graag aanmeet…

Met deze levenswandel inspireerde ze in ieder geval een heleboel artiesten die na haar eveneens uitgroeiden tot mijlpalen in de geschiedenis van de rockmuziek: PJ Harvey, Morrissey, Sonic Youth, R.E.M.,… Eén van de vele persoonlijke hoogtepunten was ongetwijfeld de titel van chevalier in de Franse Orde van de Kunsten en de Letteren, temeer daar de taal van Baudelaire Smith erg nauw aan het hart ligt.

Tijdens Jazz Middelheim kunt u genieten van een akoestische set waarin de New Yorkse singer-songwriter haar bezwerend-prevelende toon bovenhaalt. Maar laat dit nu juist de Smith zijn die in het verleden vaak erg sterk tot de verbeelding sprak en het publiek tot op het puntje van zijn stoel dreef. Spanning en hartstocht alom verzekerd, want remember, ‘…. Jesus died for somebody’s sins, but not mine…’.

LIVEDATA 12-15/08 Jazz Middelheim @ Park Den Brandt, Antwerpen