Kaytranada

Interview Kaytranada: voor de volle honderd procent

KaytranadaAls tiener werd Kaytranada al overladen met complimenten voor zijn remixes van bekende tracks, maar de nu 23-jarige DJ heeft zich er nooit gek door laten maken. Ook zijn officiële debuutalbum 99.9% is voor hem geen reden voor narcistisch gedoe. De Canadees focust zich liever voor de volle honderd procent op zijn eigen ontwikkeling, als artiest en als mens.

Tekst LiveGuideNL | Thomas van Waardenburg

Wij zijn erachter gekomen dat kleine Turkse jochies jou op Facebook taggen in foto’s van Dirk Kuyt. Graag een verklaring.
“Van wie? Een Nederlandse voetballer? Nog nooit van gehoord. Die notificaties heb ik over het hoofd gezien, denk ik. Ik hou niet van voetbal, dus een antwoord heb ik niet echt voor je.”

Iets anders dan: op 99.9% werk je samen met onder anderen Anderson .Paak, Craig David, BADBADNOTGOOD en Little Dragon. Heb jij al je favoriete muzikanten benaderd, of kwamen zij zelf bij jou smeken om mee te mogen doen?
“Alleen Craig David heeft zelf contact met mij opgenomen, eerst nog voor zijn eigen album. Toen ik zeven was, draaide mijn zus zijn eerste album non-stop en ik vond hem zelf ook heel tof. Uiteindelijk werkten we samen aan een paar demo’s en het nummer Got It Good besloot ik voor mijn eigen debuut te houden. Ik vond het pretty sick om hem naar zijn oudere werk terug te brengen.”

Een naam die niet op het album staat is je broer Louie P, die samen met jou in de groep The Celestics zit. Is dat de 0,1 procent die ontbreekt in de albumtitel?
“Haha, misschien wel! Het was de bedoeling dat hij op een track zou staan, maar die was helaas niet op tijd klaar. Dat vind ik heel jammer, want dat had het album voor mij persoonlijk beter gemaakt. Maar mijn broer is druk bezig met zijn eigen carrière, dus dan kunnen die dingen gebeuren.”

Ik begreep dat de band tussen jou en je hond al net zo sterk is als die tussen jou en je familie…
“Totally! Mijn hond Boris en ik zijn heel close. Ik wil heel graag een paspoort voor hem regelen, zodat hij mee op tour kan. Als ik weg ben, mis ik hem elke dag. Het zou wel een beetje zielig om hem net zoveel te laten vliegen als ik, maar ik neem hem zeker een keertje mee op tournee.”

Je maakt aan de lopende band beats. Hoe moeilijk is het dan om de juiste tracks voor een album te kiezen?
“Oh man, het was ontzettend lastig. Omdat ik zoveel beats maak, heb ik ook enigszins gemengde gevoelens over dit album. De tracks zijn namelijk in een periode van twee jaar gemaakt en ik zit inmiddels al weer op een hoger level als producer. De luisteraar hoort straks gloednieuwe muziek, maar voor mij zijn de songs eigenlijk al heel oud. Ik zou veel liever mijn nieuwste werk uitbrengen, maar daar moet ik geduld mee hebben.”

Een van jouw favoriete producers is Madlib, die er bekend om staat overal ter wereld de meest obscure samples voor zijn beats te vinden. Ben jij ook zo’n cratedigger?
“Het is zeker ook mijn ding om zeldzame samples uit andere landen te vinden, maar ik heb nooit tijd om naar platenzaken te gaan. Daarom koop ik al mijn platen online. Je weet nooit wat voor raar spul je tegenkomt, maar soms klinkt het zo dope dat je gelijk weet wat je ervan moet maken.”

In tegenstelling tot je favo producers heb jij nog nooit de mic opgepakt om te rappen. Wat houdt je tegen?
“Ik schrijf wel verses, maar heb nog niet de motivatie en het lef om ze op te nemen. Ik weet het niet, man… Ik wil mijn carrière graag onder controle houden en daarom wacht ik nog maar even met rappen. Bovendien is dit pas mijn eerste album. Kanye West was 27 jaar toen hij zijn eerste plaat als rapper uitbracht. Tijd genoeg dus!”

Waar je onlangs wél de tijd rijp voor achtte, was je coming out. Was het moeilijker om dat uit te spreken voor jezelf als mens of als hiphop-artiest?
“Voor mij als persoon voelde het vooral alsof er een enorme lading van me afviel. Maar als artiest in de hiphop-gemeenschap was het lastiger omdat de scene vrij homofoob is. Tegenwoordig wel een stuk minder dan voorheen, maar ik voelde dat ik het ook moest uitspreken voor alle andere mensen die zich niet comfortabel voelen met hun geaardheid. Homoseksueel zijn is hetzelfde als een zwarte huidskleur hebben; je kiest er niet voor. Ik wil graag muziek maken voor iedereen. Dat kan alleen als je eerlijk tegen jezelf bent en de tijd neemt om jezelf als mens gelukkig te maken.”

LIVEDATUM 19/08 Pukkelpop, Hasselt 21/08 Lowlands, Biddinghuizen

Klinkt als: de werkethiek van Dirk Kuyt met het talent om bij de beste producers ter wereld te horen.

Het juli/augustus-nummer van LiveGuideNL is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.