jeremy-loops

Interview Jeremy Loops: “De wereld is een fucking puinhoop”

jeremy-loopsHij is je typische, laid-back surfdude: knotje, goede baard en een gebruinde huid die je niet zomaar krijgt met een suffe kantoorbaan. Maar Jeremy Hewitt, beter bekend als Jeremy Loops, is behalve een golventemmer ook een echte muziekmaker. Eentje met een statement. De Zuid-Afrikaan loopt leeg over zijn favoriete stuk kinderspeelgoed én over het uitschakelen van de allesverwoestende vleesindustrie.

Tekst LiveGuideNL | Jolien Eijsink

Heb je een fetisj voor kinderspeelgoed?
“Het is nooit mijn plan geweest om die ene muzikant te worden die met kinderspeelgoed optreedt, haha. Het was bij toeval dat ik een stuk speelgoed oppakte, een loop maakte en er een liedje uit kwam. Gewoon voor de lol. Maar voor ik het wist, werd Mission to the Sun een van mijn populairste nummers. Toen had ik geen keus meer, haha. Twee jaar geleden gaven twee verschillende vrienden mij ook kinderspeelgoed voor mijn verjaardag. Ik heb er wel even mee gespeeld, maar het is toch niet helemaal mijn ding. Ik ben niet die volwassen vent die altijd met kinderspeelgoed speelt, dat bewaar ik voor een andere muzikant.”

Ik heb begrepen dat je graag een zeilboot wil kopen, er een opnamestudio in wil bouwen en dan de wereld rond gaat zeilen. Waarom ben je nog niet vertrokken?
“Haha, ik zit nu nog midden in het proces rondom mijn eerste album Trading Change en het maken van mijn eerste muzikale statement. Maar ik droom er al wel over. Vanochtend heb ik nog op internet gezocht naar zeilboten. Koop ik hem dan in de Caraïben en zeil ik van daar terug naar huis? Ik heb zoveel ideeën. Ik zou ook zeker niet alleen gaan, geen denken aan! Ik wil op pad gaan met een stel inspirerende mensen die allemaal goed zijn in andere dingen, met een schrijver die de hele reis vastlegt, een cameraman en een fotograaf. Ik wil de kapitein zijn, uiteraard. Maar dat team kan ook wisselen. Dan zeil ik naar Australië en pik ik daar mensen op die onderweg muziek met me willen maken, voor ik doorreis naar de westkust van Afrika, enzovoort. Maar we gaan niet 24/7 muziek maken en werken hoor, ik wil ook lekker surfen.”Naast het maken van muziek ben je ook een heel goede fotograaf. Als ik een foto zou maken van jou op je favoriete plek, hoe zou die foto er dan uitzien?
“Ik, surfend, op een golf in de Malediven. Jij zou in het water staan met een waterproof camera in de boeg, zodat je mij kunt fotograferen in de perfecte golf. Waarschijnlijk zal ik niet lachen op de foto, maar kijk ik woest geconcentreerd. Surfen is een van de dingen die ik het allerliefst doe. Ik ben opgegroeid naast de zee en surf al sinds m’n zevende. Als ik een lange tijd niet in de oceaan ben geweest, voel ik me bijna niet meer mezelf. Ik wil dus altijd op een plek dicht bij het water wonen.”

Maar waarom zou je Kaapstad ooit willen verlaten?
“Oh man, ik wil op heel veel plekken wonen en appartementen over de hele wereld hebben. Ik wil niet de rest van mijn leven touren zoals andere muzikanten. Als je een superster bent, een multimiljonair, waarom zou je dan nog zoveel reizen? Er komt een moment dat we elk concert kunnen livestreamen en mensen over de hele wereld vanaf de bank meekijken. Ik kan me niet voorstellen dat als ik ooit net zo oud ben als de Stones, ik nog steeds elk jaar negen maanden lang de hele wereld afreis. Ik wil proberen om verschillende appartementen in verschillende steden te huren, zoals Amsterdam, en dan van daaruit een maandje te spelen in alle grote omliggende steden. Dat heb ik nog geen enkele artiest ooit zien doen.”

Je zet je ook hard in voor sociale kwesties en milieuvraagstukken, onder meer als medeoprichter van de organisatie Greenpop. Waarom is dat zo belangrijk voor je?
“Omdat de wereld een fucking puinhoop is. Het is moeilijk voor Europa om te begrijpen hoe serieus de problemen van de derdewereldlanden daadwerkelijk zijn. Je ziet het op televisie, maar je bent je totaal niet bewust van de impact die het heeft op onze wereldwijde toekomst. Greenpop is mijn eerste stap in het bouwen van een betere wereld.”

Wat is stap twee?
“Ik zou graag de grootste online media-beïnvloeders, zoals Taylor Swift en Justin Bieber, willen verenigen rond één aandachtspunt, bijvoorbeeld de vleesindustrie. Wat zou er gebeuren als ik een campagne opzet met al die beroemde koppen en we ons richten op de top vijf van alle fastfoodketens, waaronder McDonalds en KFC – die samen verantwoordelijk zijn voor zo’n twintig procent van het wereldwijde probleem? Wat als we een globale bouwlamp op ze richten en van ze eisen dat ze veranderen? Oké, zeer waarschijnlijk word ik keihard onderuit gehaald. Maar ik blijf dromen en ervoor vechten.”

LIVEDATA 27/08 Amsterdam Woods, Amsterdam 28/08 Zomerparkfeest, Venlo 25/10 TivoliVredenburg, Utrecht 28/10 Effenaar, Eindhoven 29/10 AB Box, Brussel 30/10 Paradiso, Amsterdam

Klinkt als: een muzikale zonverering op het strand van Kaapstad

Het juli/augustus-nummer van LiveGuideNL is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.