Klangstof

Klangstof komt 9 september met debuutalbum

KlangstofOpgemerkt worden door een Amerikaans label, voor velen een onhaalbaar doel. Voor Koen van der Wardt werd dit echter wel werkelijkheid. Zijn band Klangstof werd opgemerkt door David Dann, oprichter van Mind Of A Genius. Getekend en wel verschijnt op 9 september het debuutalbum: Close Eyes To Exit (Mind Of A Genius / Warner Music).

Koen van der Wardt heeft in zijn tienerjaren in een afgelegen deel van Noorwegen gewoond. Geïnspireerd door Radiohead’s album OK Computer begon hij toen met het maken van muziek. Door deze isolatie en gebrek aan muzikale kennis kostte zijn eerste nummer Koen maar liefst twee jaar om te schrijven. Nadat hij dit nummer uploadde op een Noorse site voor niet getekende bands, werd zijn nummer vrijwel direct opgepikt door Noorse radiostations. Hoewel er dus goed werd gereageerd op dit eigen werk, dook Koen weer de schoolbanken in. Twee jaar later leende hij een basgitaar van een vriend voor een geslaagde auditie voor Moss, waar hij basgitarist werd.

KlangstofHoewel Koen succes behaalde met Moss, verlangde hij toch terug naar de dagen waar hij alleen in z’n kamer muziek maakte. In die periode ontstond Klangstof en schreef hij de single Hostage. Dit nummer beschrijft het gevoel van vastzitten in een situatie waarin je verlangt naar een (andere) creatieve uitlaadklep. Na de upload van Hostage op Soundcloud kreeg Koen midden in de nacht een telefoontje van David Dann, de oprichter van Mind Of A Genius. Drie maanden later was Koen in Los Angeles en tekende hij een deal bij dit label.

Klangstof bestaat uit ‘klang’, Noors voor ‘echo’ en het Nederlandse ‘stof’. De mysterieuze naam doet eer aan de muziek, waarbij de luisteraar een eigen interpretatie aan de muziek mag geven. De epische soundscapes en gitaren doen denk aan de stille en fascinerende Scandinavische natuur, waar de synthesizers en de drums een industriële sound inbrengen. Klangstof verenigt onverwacht en continue de polar-eindes van het spectrum, waar door je eigenlijk wilt dansen en huilen tegelijk wanneer je luistert.

Kijk hieronder de videoclip voor de nieuwste single van Klangstof, We Are Your Receiver, die we bij Pinguin Radio uiteraard ook al hebben opgepikt.

LIVEDATA 03/09 Into The Great Wide Open, Vlieland 04/09 Big Next Weekend, Gent 12/10 Paradiso Noord, Amsterdam