Martha Jane & The Talisman

Martha Jane & The Talisman brengt Hello Demon uit op 1 oktober

Martha Jane & The TalismanOp 1 oktober 2016 brengt Martha Jane & the Talisman het debuutalbum Hello Demon uit. Het album is geproduceerd door geluidsguru Attie Bauw (o.m. de Staat en Racoon) en opgenomen in de Bullet Sound Studios. De gezamenlijke wens van de band en Attie was een album te maken dat niet zou bezwijken onder haast, maar met oog voor detail en een ‘old school’ productie. En dat is gelukt! In de studio is volop geëxperimenteerd en hebben ideeën en songs de tijd gekregen om te rijpen. Het resultaat is een eigenzinnige, mystieke en rauwe plaat; een alternatieve mix van blues, grunge en country. Muzikaal is de band enerzijds geïnspireerd door The Black Keys, Tom Waits, Jack White, PJ Harvey en Nirvana en anderzijds door Lee Dorsey, Otis Redding, Nina Simone en Ike &Tina Turner.

Martha Jane Settler groeit op in the Middle of Nowhere. Met de blues, country en oude mythes van het platteland op zak beschrijft ze haar ontmoetingen met de demonen die in de grote stad blijken te leven. Als gitarist Maarten van der Grinten haar pad kruist, begint een avontuur van samen songs uitwerken en schrijven. Martha Jane: “Toen we onze wereld bij elkaar brachten, bleek dat pure magie op te leveren. De ideeën die in de lucht hangen, vangen wij op en we maker er een song van.”

De verschillende achtergrond van de beide muzikanten zorgt voor de opvallende melange van stijlen in de muziek, de vrijheid en het avontuur van jazz en de liefde voor een goede song met  inhoud en kop en staart. De sound van ‘Hello Demon’ is op blues georiënteerd, niet in de laatste plaats door de ongepolijste, diepe zang van Martha Jane en het veelvuldig gebruik van de dobro en slide door Van der Grinten; een rauwe klank met Amerikaanse roots en poëtische lyrics.

martha-jane-the-talismanMet het repertoire dat zo ontstaat, richten Martha Jane en Maarten de band Martha Jane & the Talisman op, aangevuld met Sun Mi Hong (drums) en Mark Haanstra (bas). Martha Jane is de frontvrouw en de magie – de talisman – ontstaat als de band samen gaat spelen.

De samenwerking met producer Attie Bauw wordt gekenmerkt door synergie, avontuur en experiment. Maarten: “Attie is open-minded en zeer analytisch. Het was voor ons de eerste keer dat we meemaakten dat een producer ook muzikaal inhoudelijk zo betrokken was. Hij is echt een regisseur in het geluidslandschap dat hij in zijn hoofd lijkt te visualiseren. Hij heeft de rijke wereld die we geschapen hadden geweldig naar buiten kunnen brengen.” Martha Jane valt hem bij: “We hebben met Attie echt zitten schilderen aan dit album. Het zijn allemaal compacte songs, maar als we live spelen, improviseren we graag. We maken verbinding met ons publiek door energie, melodie, grooves en muzikale vrijheid. Een goed liedje is vrij, net als jij en ik. Een gig van Martha Jane & The Talisman laat je dansen en stimuleert je fantasie. Ik hoop dat onze muziek je een ander perspectief biedt op de wereld en dat het je fantasie wakker kust.”

Samengevat is Hello Demon een plaat met kleurrijke muziek en beeldende teksten, gedragen door een bluesy groove. De titel refereert aan de verschillende gedaantes die mensen, maar ook situaties kunnen aannemen, aldus Martha Jane: “je kunt een demon begroeten en omarmen als een oude vriend. Maar je kunt je ook door hem laten verrassen of verleid worden.”

LIVEDATA 15/09 Funkenstein, Nijmegen 17/09 Koos, Zwolle 18/09 de Pauw, Roermond 24/09 Nashville Festival, Amsterdam 24/09 Midtown, Deventer 25/09 Nix en Meer,Enschede (RELEASE SHOW) 29/09 De Zaaier, Wageningen 30/09 De Basiliek, Den Bosch 01/10 Splendor,Amsterdam (RELEASE SHOW) 07/10 De Kroeg, Arnhem 20/10 Manolitos, Assen 11/11 De Kleine Waarheid, Alkmaar