The Elementary Penguins

Pinguin Radio presents The Elementary Penguins clubtour

The Elementary PenguinsDe gebruikelijke eerste stappen naar succes voor een band zijn doorgaans: optredens, single, radio. The Elementary Penguins, het Amsterdamse trio ‘met die Engelse zanger’, Dale Wathey, heeft bij toeval rigoureus gebroken met die tamelijk onwrikbare volgorde. Bij hen was het: radio, single, optredens. De volgende stap is het debuutalbum Weekend Transition in november 2014 en een clubtour. Dat album staat tjokvol singles, dus ze kunnen nog even voort met hun ‘indie Britrock on the Dutch airwaves’.

The Elementary Penguins maakt aanstekelijke indierocksongs die zich kenmerken door de energieke zang van Dale Wathey en smerige gitaarpartijen. De band bestaat uit de Engelse zanger Dale Wathey, gitarist Sjap Kooistra en drummer Maurits Huijgen. Als eerste single werd in oktober verleden jaar het nummer Magic uitgebracht. Het was meteen raak, want Magic kwam in Nederland en België terecht onder een commercial. Het was het begin van een periode vol hoogtepunten.

De opvallende bandnaam komt van een regeltje uit I Am The Walrus van The Beatles: “Elementary penguin singing Hare Krishna.” De albumtitel Weekend Transition slaat op het weekendgevoel na een zware, vaak saaie werkweek. “Ik had ooit een baantje van 9 tot 5. Maar ik wilde niets anders dan uitgaan en zat te wachten op het weekend,” legt Wathey uit. Daar zit nog meer achter, namelijk het gevoel van de ‘Northern Soul’, een term die verwijst naar de seventies dansrage in Noord-Engeland onder de werkende klasse om hele nachten door te halen op obscure soulplaatjes. Die all-nighters bestaan nog steeds. En Wathey danst graag voorop in deze niet stuk te krijgen dance craze. Dat gebeurt nu zelfs in een shirtje van het Britse merk Fred Perry, dat zijn oog ook op deze Amsterdamse band heeft laten vallen. Dat gebeurt alleen bij aansprekende subcultuur.

De band komt net uit de studio en heeft de eerste single Wild Fever uitgebracht. Het is het eerste wapenfeit in aanloop naar een najaarstour langs 8 zalen. In het voorjaar van 2017 wordt het tweede album verwacht op V2, wat gedeeltelijk door Matthijs van Duijvenbode (o.a. Tim Knol, Douwe Bob) en Tijmen van Wageningen (The Deaf, Di-rect) is geproduceerd.

LIVEDATA 06/10 Patronaat, Haarlem 07/10 Paard van Troje, Den Haag 08/10 Simplon Groningen 14/10 Extase, Tilburg 21/10 Hedon Zwolle 22/10 Kroepoekfabriek, Vlaardingen 11/11 Club Ziggo, Amsterdam (aftershow Kensington) 07/12 Melkweg, Amsterdam

The Elementary Penguins