Augustines

Interview Augustines: Afscheid met drie vingers

AugustinesDe mannen van Augustines hebben net een nieuwe plaat uit, maar toch hangen ze binnenkort hun gitaren en drumstel aan de wilgen. Dat dit het laatste interview met de New Yorkse indierockers zou worden, zagen we zeker niet aankomen. Of hadden we al de nodige signalen kunnen opvangen toen bassist Eric Sanderson zo openhartig met ons sprak over het leven, depressies en Donald Trump?

Tekst LiveGuideNL | Tim Arets

Sanderson zet direct de toon voor het gesprek. “Hoe zijn we ons leven aan het leven, wat gebeurt er nou allemaal en wat is echt belangrijk voor ons?” Hij vertelt welke twijfels hebben geleid tot This Is Your Life, het derde album van de band die voorheen We Are Augustines heette. “Waar voelen we ons werkelijk thuis? Dat soort vragen hebben de plaat gevormd. We zijn vooral op zoek naar onze plek in de wereld, zowel fysiek als emotioneel. En dat is knap lastig.”

Ook moeilijk is volgens de bassist uit Brooklyn de term ‘succes’. “Iedereen heeft daar zijn eigen perceptie van. Veel mensen zijn gedreven om de top van de berg te bereiken. Maar weet je wat er op die bergtop te vinden is? Niet zo veel, eigenlijk. Ironisch, toch? Er ligt sneeuw, het is een onbewoonbare plek waar het stervenskoud is en mooi kun je het ook niet echt noemen. Waarom zou je daar willen zijn?”

Misschien is de band daarom klaar om er een punt achter te zetten? Zijn ze bang voor die koude bergtop, of inmiddels juist aangekomen op een ooit gedroomd toppunt dat nu blijkt tegen te vallen? Het beeld van de top als ultieme streefpunt is volgens Augustines een utopie. Er bestaat geen ideaal eindpunt of perfectie, horen we in het nummer Landmine. “Dat gaat over de realiteit. Onze zanger Billy zegt daarin eigenlijk: ‘Ik ben niet perfect’.”Een veel beter voorbeeld van imperfectie is in Sandersons ogen het politieke klimaat in zijn thuisland. “We hebben de duivel, Donald Trump, die heel simpele ‘oplossingen’ noemt voor zeer complexe problemen. Men slikt het als zoete koek, terwijl die oplossingen nooit zullen werken. Complexiteit hoort bij het leven en zou omarmd moeten worden. Het leven is af en toe gewoon fucked up. Ik strijd zelf af en aan met depressies. De beste oplossing daarvoor, en eigenlijk voor alles, is erover praten. Omring je met mensen van wie je houdt. Alleen zij kunnen je helpen de zorgen weg te nemen.”

Nou, dat zou een wel heel zwaar einde van dit gesprek zijn. Terwijl Augustines live toch echt een prachtig feestje is, zoals we binnenkort in Rotown en Tolhuistuin voor het laatst mogen aanschouwen. Gelukkig verschijnt bij Sanderson een lach op zijn gezicht als het gaat over de recente tour met Noel Gallagher, met wie ze eerder dit jaar onder meer de HMH platspeelden.

Al blijkt zijn anekdote eigenlijk vooral enorm pijnlijk. “Bij de eerste show wilde ik een stuk brood afsnijden, maar daarbij hakte ik ook de helft van mijn vingertopje eraf. Het mes ging dwars door mijn nagel. Best een interessante ontwikkeling dus, want daardoor speel ik deze hele tour al met drie vingers, haha.”

LiveGuideNLLIVEDATA 13/10 Rotown, Rotterdam 14/10 Paradiso Noord @ Tolhuistuin, Amsterdam

Klinkt als: drie introspectieve indierockers die we bijna They Were Augustines mogen noemen

Het september-nummer (de 25ste editie) van LiveGuideNL is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.

Zij vieren dit jubileum met Neerlands nieuwe R&B-hoop Pink Oculus op de cover. Verder het allerlaatste interview met Augustines en sappige gesprekjes met Dinosaur Jr, Glass Animals,traumahelikopter en Kanye’s toekomstige running mate Ben Harper.
Ook publiceren we de onmogelijke rider van het fantastische The Grand East, tipt Niels Nieuborg van producerduo Nelson & Djosa de beste albums van het moment en testen we of The Great Communicators net zulke belachelijke Beliebers zijn als dat je zou vermoeden. LiveGuide 25 op ruim 550 plekken in gans het land te verkrijgen!