Ryley Walker

Interview Ryley Walker: “Ik kan voor geen meter jazz spelen”

Ryley WalkerHet is een prachtige zomerse dag en we varen met het pontje naar de overkant van het Amsterdamse IJ, waar niemand minder dan de Amerikaanse gitaarvirtuoos Ryley Walker ons opwacht. Een jonge vent die niets van politiek gezanik moet hebben, zo blijkt. Met zijn gloednieuwe plaat Golden Sings That Have Been Sung op zak heeft hij dan ook geen enkele reden om zich druk te maken over een stel bekvechtende apen.

Tekst LiveGuideNL | Kees Braam Foto Tom Sheehan

“Ik ben geboren en getogen in Rockford, Illinois, maar groot geworden in Chicago”, vertelt Ryley, die zichtbaar geniet van zijn verse muntthee. Hij is een van de vele muzikanten die aangetrokken worden door het leven in de grote stad. “Ik wilde aan het dodelijk saaie leven ontsnappen, dus vertrok ik al snel naar Chicago.”

Hoewel Ryley daar al tien jaar vertoeft, is hij nog lang niet uitgekeken op ‘zijn’ stad. “Er zijn in Chicago genoeg kansen voor een muzikant. Ik heb zowat mijn hele band daar in het kroegencircuit ontmoet.” Hoewel er een grote jazzscene huist, komen ook de minder fanatieke jazzcats aan hun trekken. “In Chi-city speelt iedereen met elkaar, ongeacht de stijl. Gelukkig maar, want ik kan voor geen meter jazz spelen, haha!”

Toch bezit de 27-jarige gitarist meer dan genoeg andere skills. Een blik op zijn lange uitgeharde nagels zegt genoeg: deze man brengt meer tijd door met zijn gitaar dan met zijn vriendin. We bestellen nog een bakkie, waarna het gesprek een bijzondere wending krijgt als het onderwerp politiek wordt aangesneden.Wapens en andere bullshit
Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht, zijn we wel benieuwd naar de politicus in de muzikant. “Ik betrek politiek niet op mijn muziek, maar heb wel zo mijn voorkeur”, brandt hij los. “Op dit moment zijn er te veel klootzakken in Amerika, met Donald Trump als grootste voorbeeld. Hij is een zielige man die om aandacht schreeuwt en gebruikmaakt van de angst die in mensen schuilt.”

De verder zo kalme Ryley verandert voor even in een man met een vurige mening. “Dan is er nog die achterlijke Amerikaanse traditie dat we allemaal wapens en andere bullshit moeten hebben om onszelf te kunnen verdedigen. Wat mij betreft mogen ze wapens verbieden”, buldert hij verder. Een enkeling in het café kijkt geschrokken achterom.

Ryley zou graag een oplossing voor de wereldproblematiek aanreiken, maar beseft dat het zo makkelijk niet is. “Om te beginnen moeten die wapens verdwijnen en iedereen fatsoenlijk worden opgeleid. Ik denk dat er dan al veel verbetert.” Hij laat zich graag als socialist omschrijven. Verbaasd vragen we ons af waarom deze niet bepaald typische Amerikaan eigenlijk niet in Nederland komt wonen. “Ja, dat lijkt mij ook geen verkeerd idee.”

LiveGudieNLNa de korte uitbarsting keert de rust weer terug en praten we over wat er écht toe doet: zijn muziek. “Momenteel touren we heel de wereld over. Ik geniet van het reizen en ontdek steeds meer van onze planeet”, glundert hij. “Er zijn mensen die heel hun leven een saaie baan hebben en niets van de wereld zien. Daarom voel ik me heel gelukkig om dit te mogen doen.”

LIVEDATA 07/11 Tolhuistuin, Amsterdam 08/11 Vera, Groningen 10/11 AB Club, Brussel 11/11 Cactus, Brugge 12/11 Le Guess Who?, Utrecht 24/11 Patronaat, Haarlem

Klinkt als: niet-zo-jazzy gitaarspel plus contrabas en best-wel-jazzy getrommel

Het november-nummer van LiveGuideNL is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.

Daarin onder meer interviews van Savages, Bear’s Den, Alex Vargas, Alcest en Elephant Stone.
Verder de rider van Bazart en uiteraard weer een nieuwe groupies exposed!