Vinyl 33

Pinguin Radio presenteert de Vinyl33 – Week 14 / 2017

vinyl-33logo-nieuwsNederland was vanaf begin februari een nieuwe hitlijst rijker: de Vinyl33. Record Store Day Nederland breidt daarmee haar activiteiten, met de onafhankelijke platenzaak als middelpunt, verder uit. Op vrijdag 17 maart, was de eerste uitzending van deze hitlijst. We draaien zo veel mogelijk nieuwe releases, de hoogste nieuwe binnenkomer, de klimmer van de week en uiteraard draaien we elke week de #1.

Tune dus vrijdag-avond om 20:00 uur in
en luister naar de Vinyl33 op Pinguin Radio.

Vinyl 33 is een wekelijkse chart voor de werkelijke vinyl-verkopen in Nederland. De lijst wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk Nederland, tevens uitgever van de Dutch Charts. De Gfk cijfers geven een representatief beeld van alle albums die op vinyl verkocht worden in heel Nederland.
Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland: “In september vorig jaar zijn we begonnen om als Stichting Record Store Day meer activiteiten op te zetten dan alleen die ene speciale zaterdag in april. We bereiken voorafgaand aan en op die dag duizenden muziekliefhebbers, die graag een platenzaak bezoeken. Zonde om daar niet iets meer mee te doen.”

—–

Top en tip
Naast de Top 33 wordt er ook een wekelijkse tip-lijst gepubliceerd, samengesteld door (een steeds wisselende samenstelling van) RSD-winkels. “We willen niet alleen duiden wat de bestverkochte platen van het moment zijn, maar ook nieuwe releases onder de aandacht brengen.”

Luistertips: Patrick van Jottem Record Shop

Tuxedo – Tuxedo II
Soulzanger Mayer Hawthorne vormt samen met Dj/Producer Jake One de funkband Tuxedo. Samen maken ze vrolijke, goed dansbare muziek die doet denken aan Earth Wind & Fire of Zapp, maar wel helemaal van nu. Snoop Dogg verzorgt de aftrap en vanaf het eerste nummer is het genieten geblazen. Let wel goed op als je ze live wilt zien optreden, ze doen ook veel dj boekingen namelijk.

Chilly Gonzalez & Jarvis Cocker – Room 29
Pianist Chilly Gonzalez werkte met o.a. Daft Punk, Drake en Jamie Lidell en Jarvis Cocker ken je als zanger van Pulp. Ze trokken zich terug in het vermaarde Chateau Marmont in West Hollywood (kamernummer laat zich raden) en namen er een album op dat balanceert op de rand van Klassiek en Luisterpop. Als je de plaat wilt duiden dan kom je al snel bij artiesten als Leonard Cohen of David Bowie, maar beter luister je Room 29 zonder er meteen een kader bij te zoeken. Luister hem op een goede installatie zodat de balans tussen stem en piano in orde is, liefst op een ochtend wanneer je verder helemaal niets hoeft.

Pazant Brothers – Skunk Juice
Het afgelopen jaar zijn er diverse soul/funk (her)uitgaven geweest waar terecht veel aandacht voor was. Denk aan de ontdekte werken van Betty Davis en de heerlijke verzamelaar van Betty Harris. Ik tip graag deze plaat van de Pazant Brothers, een gezelschap dat van laat jaren ’60 tot midden jaren ’70 van de vorige eeuw optrad en opnam en destijds eigenlijk nooit commercieel succesvol is geweest. Wellicht misten ze de link met James brown, die in dit genre toen alle shine wegving. Recent kwam de vinyl Skank Juice, Funk from the Big Apple uit en daarmee is er voor veel verzamelaars en liefhebbers de mogelijkheid om iets van de band op vinyl te krijgen. Mijn favoriet is titelsong Skunk Juice.

Omar – Love In Beats
De lat voor neo-soul releases in 2017 ligt hoog, na deze prachtplaat van Omar. Van Erykah Badu kreeg hij ooit het compliment “one of the best voices I’ve ever heard”. Dat een goede stem niet meteen tot goede platen hoeft te leiden, blijkt bijvoorbeeld uit de enigszins teleurstellende plaat die José James recent uitbracht. Love in beats boeit van begin tot eind, met voor mij als uitschieter de nummers Hold me Close en I Want It To Be. Ook leuk om te horen is de gastbijdrage van Ty op de openingstrack, artiesten als Stormzy en Krept & Konan zijn namen waar veel aan gedacht wordt als het over de huidige populariteit van Grime of Garage gaat, Ty is echt een grondlegger in dat genre. Goed dat Omar de geschiedenis dus enigszins eert door deze gastbijdrage, waar een Ed Sheeran bijvoorbeeld met Stormzy werkt.

—–

Vinyl33 – 7 april – week 14 / 2017

DW

VW

 

AW

ARTIEST

TITEL

LABEL

 

1

1

5

ED SHEERAN

÷

ATLANTIC

2

 

1

BOB DYLAN

TRIPLICATE

COLUMBIA

3

 

1

KANE

AS LONG AS YOU WANT THIS

BMG

4

 

1

JAMIROQUAI

AUTOMATON

VIRGIN

5

8

6

NIRVANA

MTV UNPLUGGED IN NEW YORK

GEFFEN

6

 

1

MASTODON

EMPEROR OF SAND

REPRISE

7

2

3

MY BABY

PREHISTORIC RHYTHM

PREHISTORIC RHYTHM

 

8

7

10

LEONARD COHEN

YOU WANT IT DARKER

COLUMBIA

9

3

8

RAG’N’BONE MAN

HUMAN

COLUMBIA

10

9

10

AMY WINEHOUSE

BACK TO BLACK

ISLAND

11

11

10

THE XX

XX

YOUNG TURKS

12

 

1

FRESKU / MOCROMANIAC

JUICE

TOP NOTCH

13

5

10

MILES DAVIS

KIND OF BLUE

SONY

14

25

8

BOB MARLEY & THE WAILERS

LEGEND

ISLAND

15

6

3

GEORGE KOOYMANS / BOUDEWIJN DE GROOT / HENNY VRIENTEN

VREEMDE KOSTGANGERS

USM

16

28

10

LED ZEPPELIN

IV

ATLANTIC

17

10

3

SPOON

HOT THOUGHTS

MATADOR

 

18

RE

8

PINK FLOYD

THE DARK SIDE OF THE MOON

PARLOPHONE

19

19

10

THE ROLLING STONES

BLUE & LONESOME

POLYDOR

20

4

2

LAKSHMI

LAKSHMI

SOUNDS HAARLEM LIKES VINYL

21

14

5

CHEF’SPECIAL

AMIGO

CAROLINE

22

 

1

GOLDFRAPP

SILVER EYE

MUTE

 

23

12

3

DEPECHE MODE

SPIRIT

COLUMBIA

24

RE

2

LUCAS HAMMING

LUCK IS FOR SUCKERS

 

25

17

10

KENSINGTON

CONTROL

KENSINGTON

26

15

2

DANIËL LOHUES

MOI

ERICANA

 

27

18

10

ED SHEERAN

X

ATLANTIC

28

RE

2

ORIGINAL SOUNDTRACK

LA LA LAND

INTERSCOPE

29

13

2

PAUL MCCARTNEY

FLOWERS IN THE DIRT

CAPITOL

30

RE

2

RADIOHEAD

A MOON SHAPED POOL

XL

31

20

3

EMINEM

THE MARSHALL MATHERS LP

INTERSCOPE

32

21

9

A TRIBE CALLED QUEST

WE GOT IT FROM HERE… THANK YOU 4 YOUR SERVICE

EPIC

33

 

1

DIRE STRAITS & MARK KNOPFLER

PRIVATE INVESTIGATIONS – THE BEST OF

MERCURY