Vök

Stationschef 255: Vök / Andri Már

VökVök is IJslands voor wak of gat in de wolken. Vök is ook de naam van een nieuwe band uit Reykjavik, die na het veroveren van Scandinavië haar pijlen richt op de rest van Europa. Wij willen de Viking nazaten graag helpen bij hun poging roem te vergaren, want wat Andri, Margrét, Ólafur en Einar te vertellen hebben verdient een ieders aandacht. Nadat Bjørk het eiland in de Noordelijke IJszee op de kaart zette als bron van avontuurlijke en atmosferische popmuziek is er een constante stroom op gang gekomen van hoogwaardige IJslandse acts. Vök is de jongste band, die tot bloei kwam op de vruchtbare bodem van het vrijwel boomloze eiland.

Natuurlijk zijn er overeenkomsten met de muziek van beroemde landgenoten als voornoemde miss Guõmundsdóttir en Sigur Rós, maar de verschillen zijn groter. Naar voorbeeld van Air ligt het accent bij Vök op de onderkoelde elektronica, en geïnspireerd door Portishead heeft de sound van Vök een zwoele ondertoon.

Het kwartet heeft to nu toe twee EP’s uit en het debuutalbum Figure verschijnt 28 april. Om die release niet onopgemerkt te laten verlopen zal Vök deze week in Nederland te zien zijn.
LIVEDATA 22/04 Nordic Delight Festival 2017 @ Melkweg, Amsterdam 23/04  Effenaar, Eindhoven 25/04  WORM, Rotterdam 26/04  Vera, Groningen

Om de band te introduceren hebben we onze Bazz de opdracht gegeven met IJsland te bellen en wel met Andri Már en te vragen naar het hoe en waarom. Antwoord op deze en andere vragen kun je horen vanavond (22/04) tussen 19:00 en 21:00 uur en/of in de herhaling donderdag a.s. Vanaf 22.00 uur. Dan hoor je gelijk hoe Vök klinkt en wat er bij hen in de tourbus draait.

De top 25 van Vök

  1. Sweet – Littler Dragon
  2. Somebody – Dream Wife
  3. New Song – Warpaint
  4. Holy Grounds – Gangly
  5. Happy Ending – Alex Cameron
  6. Teardrop – Massive Attack
  7. Anymore – Goldfrapp
  8. Bad Blood – NAO
  9. Money – ZHU
  10. Fever – Roosevelt
  11. Could – Elderbrook
  12. Gooey – Glass Animals
  13. Nightlife – Alex Flovent
  14. Awakening – Aurora
  15. B NoBody – Soak
  16. Station – Lapsley
  17. Need you now – Hot Chip
  18. Girl – Jamie xx
  19. Wandering Star – Portishead
  20. White Light – Shura
  21. Changes Come – Gus Gus
  22. When I Grow Up – Fever Ray
  23. Drops – Jungle
  24. Looped – Kiasmos
  25. Bloodflowers – Sohn