Jesca Hoop

Jesca Hoop: “Ik schaam me voor mijn land”

Jesca HoopJesca Hoop is blij om weg te zijn uit haar geboorteland. De Amerikaanse singersongwriter woont tegenwoordig in Europa: Santa Rosa, California is ingeruild voor het regenachtige Manchester. Haar groeiende afkeer van de USA komt duidelijk naar voren op het in februari verschenen album Memories Are Now en wordt tijdens een gesprek in Amsterdam-Noord verder opgehelderd.

Tekst LiveGuide | Kees Braam

Plaatsnemen tegenover de aan een glas verse muntthee nippende folkie is als neerploffen op een bedje van donsveren. Zo’n zachtaardige vrouw blijkt de inmiddels 41-jarige Jesca te zijn. Maar begin over het gemodder in Amerika en de glimlach verdwijnt. “Ik voel me nogal ontmoedigd door de hele situatie rondom Donald Trump en ik ben totaal niet gecharmeerd van hoe mijn land deze aap tot president heeft verkozen.”

Ze is er zichtbaar verontrust door. “Het Amerikaanse volk heeft de afgelopen eeuwen veel gedaan voor acceptatie van zwarte mensen en homo’s. Het lijkt nu alsof alles in één keer wordt omgegooid door de negatieve kracht die Trump heet. Om heel eerlijk te zijn schaam ik me voor mijn eigen land.” Het lijkt dus geen verrassing dat ze haar biezen pakte en naar Engeland vertrok, maar dat was stiekem niet eens vanwege Trump. Ze emigreerde namelijk negen jaar geleden al. “Ik heb daar een heel leuke jongen ontmoet met wie ik nog altijd gelukkig ben. Ik geloof dat het al langer duurt dan de gemiddelde relatie, haha!”

Een ander belangrijk persoon in haar leven vond Jesca toen ze werkzoekend was. “Ik zocht een baan, maar tegelijkertijd ook een soort mentor. Die baan vond ik in de ondersteunende omgeving van het gezin van Tom Waits. Ik ben ervan overtuigd dat het zo moest zijn, dat in de sterren stond geschreven dat Tom en ik elkaar zouden ontmoeten.” Waits werd haar steun en toeverlaat en hielp haar carrière verder. “Hij bracht me in contact met mijn eerste publisher. Die drukte ooit mijn eerste single bij een Radio-dj in handen. De single duurde zes minuten en dat is voor radiobegrippen best lang, maar op die manier begon het voor mij allemaal langzaam te borrelen.”

LIVEDATA 12/05 Botanique, Brussel 13/05 Bitterzoet, Amsterdam

Klinkt als: bitterzoete sentimenten en herfstige romantiek

LiveGuide

Het mei-nummer van LiveGuide is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.

Op de voorkant van LiveGuide #31 zien we Yelli en Yung Mauro. De rappers vormen samen met DJ Hyperlink het Amsterdamse hiphoptrio Yung Internet. Zij blinken uit in het verzinnen van nieuwe woorden, het klappen van jonko’s en het compleet gaande maken van nachtelijke festivalshows, maar blijken stiekem ook zo serieus met hun vak bezig dat ze onlangs de natuur opzochten om daar op schrijverskamp te gaan.

LiveGuide gaat ook in gesprek met Ron Gallo, die door te mediteren eindelijk rust in zijn krullenbol heeft gevonden en na jarenlang ploeteren voor het eerst voet op Europese bodem gaat zetten. “Ik heb het idee dat ik naar een andere wereld ga”, zegt hij daarover. Verder delen de goochems van Lookapony hun rider, schiet Dua Lipa’s grootste groupie na haar show in TivoliVredenburg zwaar in de verdediging en gooit John Dwyer van Thee Oh Sees doodleuk na drie minuten de telefoon in de haak. Tot slot zijn er glansrollen voor Orange Skyline en Jesca Hoop en blijkt Midas niet de grootste John Mayer-fan te zijn.