sleep party people

Album van de Dag: Sleep Party People – Lingering

sleep party peopleSleep Party People – Lingering (Joyful Noise Recordings)

Sleep Party People is het geesteskind van de Deense multi-instrumentalist Brian Batz. Batz begon dit huiskamerproject in 2008 toen hij begon te experimenteren met een oude, halfvergane piano in zijn appartement. Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot een ware geluidsarchitect.

Sinds 2012, na het verschijnen van We Were Drifting On A Sad Song, toert Sleep Party People als een vijfmansformatie: drie keyboards, basgitaar, gitaar, drums en een batterij aan computers en effectpedalen en vier bandleden die zingen.

Lingering is inmiddels het vierde album en is geschreven, opgenomen en geproduceerd door Batz. Het eerste gedeelte van het album klinkt nog behoorlijk uptempo en gevarieerd. Van het gospelachtige The Missing Steps (tenenkrommend refreintje), tot de postpunk in Fainting Spell en Salix And His Soil (lekker verkwikkend gitaarlijntje) en zelfs de 2-step in het dynamische Dissensions; de aandacht van de luisteraar wordt hier nog enigszins vastgehouden.

Halverwege het album komt de klad er echter in en verwordt Lingering tot een kabbelend niemendalletje. Sleep Party People poogt het warme ambientgevoel te benaderen van bands als Air – inclusief prominente baslijntjes – maar het mist tegelijkertijd de spanning van acts als The XX. En de lijzige monotone stem van Batz gaat op den duur, alle zangeffecten ten spijt, behoorlijk irriteren.

Sleep Party People biedt de luisteraar op Lingering lome strandtentmuziek, die zonder zon, palmbomen en de nodige cocktails, moeilijk te pruimen is. Mooi platenhoesje, dat dan weer wel. Tekst Muzine.nl | George Meijer

LIVEDATA 28/11 Rotown, Rotterdam