phoenix

Album van de Dag: Phoenix – Ti Amo

phoenixPhoenix – Ti Amo (Warner)

Met de hit If I Ever Feel Better zet Phoenix zich in 2000 behoorlijk op de kaart. Niet alleen in thuisland Frankrijk, maar ook zeker daarbuiten wordt het nummer een enorme hit. De lichtvoetige indiepop van Phoenix, met de synthesizer in de hoofdrol, is al vijf albums dromerig en zeker romantisch en ook op de zesde worp Ti Amo worden die wegen bewandeld.

Niet alleen muzikaal; tekstueel blijft het bij Phoenix bovendien allemaal lekker onbezorgd en luchtig. Neem niet alleen de titel van, maar zeker ook de eerste regels uit het hitje Goodbye Soleil: To get alone with you, to drag you home would do. Or park at the motel, outside the Pantheon. Champagne or chateldon. Our little ritual. Je ziet het smoorverliefde stelletje al zitten, in het fraaie Rome. De videoclip kun je er zelf bij bedenken.

Ik stel me voor dat de tekst autobiografisch is. Zanger Thomas Mars, met zijn hoge stemgeluid, een weekendje naar Rome, met zijn mooie en ondeugende echtgenote Sofia Coppola – inderdaad, de dochter van filmproducent Francis Ford Coppola.

Goodbye Soleil is een van de tien pakkende, evenwel andermaal mierzoete liedjes die de Fransen op plaat hebben gezet. Mierzoet en toch altijd weer met dat subtiele kartelrandje. Dat blijft knap en daarom is de muziek ook nog altijd wel Pinguin-fähig. Al moet een en ander niet nóg lichtvoetiger worden. Dan zeggen we: bedankt voor alles, maar voor nu goodbye soleil. Soms moet je even optreden. Tekst Pieter Visscher

LIVEDATA 15/07 Dour Festival, Dour