J Bernardt

Interview J. Bernardt: Ontsnapt aan de Balthazar-machine

J. Bernardt

Van de drie kikkers die tijdelijk uit de kruiwagen van indierockband Balthazar zijn gesprongen, is zanger en gitarist Jinte Deprez met zijn alter ego J. Bernardt veruit de traagste. Vorig jaar brachten mede-frontman Maarten Devoldere (Warhaus) en bassist Simon Casier (Zimmerman) al een eigen album uit, pas nu volgt Deprez met zijn Running Days. Nu ook hij eindelijk klaar is, komen de Vlamingen snel weer samen als Balthazar. “Gewoon, efkes een pauze.”

Tekst LiveGuide | Daan Keijzer

Was er iets aan de hand in Balthazar waardoor bijna iedereen tijdelijk een eigen weg insloeg?
“Tuurlijk was er iets aan de hand! We begonnen als prille tieners met Balthazar en zijn vanaf 2009 keihard Europees gaan touren. Het waren een paar heel drukke jaren. We zaten constant op elkaars lip, schreven onze liedjes in de tourbus… Dat ging toen goed, omdat het moest. Maar in al die jaren hebben we eigenlijk nooit tijd kunnen nemen voor onszelf. Dat tempo was niet langer vol te houden. Daarom besloten we na de tour bij ons laatste album Thin Walls een pauze te nemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel goesting had om een eigen plaat te maken. We spraken wel direct af dat Balthazar na afronding van de soloprojecten weer bij elkaar zou komen, dus in a way is het gewoon efkes een pauze. Het belangrijkste element bij muziek maken is plezier. Misschien was Balthazar te veel een machine geworden om er nog van te kunnen genieten. Het werd dus even tijd voor wat anders.”

Kunnen we wel van een pauze spreken, zolang iedereen solo gewoon keihard doorgaat?
“Nee, in feite heb ik het nu niet rustiger dan in de tijd met Balthazar. Het grote verschil is alleen dat ik nu al, nog voor mijn dertigste, een soort veteraan ben. Het is de tweede keer dat ik from the bottom een muziekproject opstart en omdat ik al zoveel meegemaakt heb met Balthazar merk ik dat ik er veel rustiger in sta. Die eerste jaren lagen we plat op onze buik om Europees te kunnen slagen. Door dat harde werk staat het netwerk nu als een huis. Mijn plaat komt direct in heel Europa uit en ik kan meteen overal touren.”

J. Bernardt plukt dus als een bezetene de vruchten van Balthazar?
“Ja! En ik amuseer mij ook veel meer. De stress is eraf. Ik speel met J. Bernardt nu weer in de kleine clubs en geniet daar enorm van. Als ik eerlijk ben: de leukste shows met Balthazar waren in Oost- en Zuid-Europa, voor veel minder volk dan op grote festivals en in logge arena’s. De druk dat het goed moet gaan is dan veel groter en dat ging ten koste van de fun. Bij J. Bernardt is er geen druk. Vinden Balthazar-fans de muziek niet interessant? Prima, dat is hun goed recht. Ik hoef niet in dezelfde landen en voor dezelfde mensen te spelen als met Balthazar. Om een voorbeeld te noemen: in Roemenië sta ik in de Top 40. Geen idee hoe dat komt, maar met Balthazar zijn we daar nog nooit geweest. En dus ga ik graag met J. Bernardt naar Roemenië. Waarom niet?”

Je gaat niet alleen naar andere plekken, maar ook muzikaal neem je duidelijk afstand van Balthazar…
“Ik heb lang gezocht naar iets wat bestaansrecht heeft naast Balthazar. Maarten en Simon hadden al een hoop muziek klaarliggen toen we aan deze pauze begonnen. Ik was de enige die nog ‘from scratch’ moest gaan schrijven. De richting lag voor mij al wel vast: hiphop en R&B heb ik altijd interessant gevonden. Toch heb ik de afgelopen periode een heleboel muziek moeten wegsmijten. Ik bleef te braaf en te dicht bij Balthazar. Uiteindelijk biedt Running Days nu inderdaad iets heel anders. Natuurlijk zijn er wel hints en toetsen die naar mijn oude band verwijzen, maar die zijn bewust gekozen. Het is een gezond evenwicht.”

“Dertig worden is mega chique, maar ook mega triest”

Welke les heb je als J. Bernardt geleerd en neem je mee terug naar Balthazar?
“Ik heb niet veel contact gehad met de andere bandleden. We gunden elkaar echt de rust om iets anders te doen. Het was vooral wennen om de afwerking in m’n eentje te doen, maar op een positieve manier. Op de momenten dat je vastloopt, kan je het werk niet aan iemand anders overlaten. Daardoor heb ik mezelf beter leren kennen, want ik moest mij nu verder pushen dan in eerste instantie gedacht.”

En dat op je 29e!
“Rond de release van Running Days word ik zelfs al dertig. Het bereiken van die leeftijd is wel heftig voor mij. Ik kijk nu terug op mijn eigen verhaal. Mijn twintiger jaren zijn eigenlijk geënt op mijn tijd in Balthazar. Dat was een aparte levensstijl. Het is goed om daar nu even bij stil te staan, om echt te voelen dat ik dertig word. Damn, dat is al oud. Het is mega chique, maar ook mega triest. Eigenlijk sluit ik met deze persoonlijke plaat mijn jaren als twintiger af.”

En dat symboliseer je door je baard te laten staan?
“Vanaf de pauze met Balthazar ben ik mij vergeten te scheren. Die baard is sindsdien niet weggegaan. Het is ergens wel symbolisch om mij anders te profileren als soloartiest, met zoiets kleins. Je zoekt toch een andere kant van jezelf op. Dus misschien is het een klein statement. Verder kijk ik er nu ontzettend naar uit om straks gewoon weer samen aan het werk te gaan. Het wordt wel lastig om een nieuwe richting te vinden, aangezien het niet te veel op onze soloprojecten mag lijken, maar ook niet op het Balthazar van voor de pauze. Ik ben vooral heel blij dat de beslissing om eventjes te stoppen de juiste is gebleken. Voor hetzelfde geld was er iets misgegaan en kwamen we nooit meer samen. Dan zou het een grote fout geweest zijn.”

LIVEDATA 18/07 Valkhof Festival, Nijmegen 19/07 Boomtown, Gent 22/07 Borgerwood, Antwerpen 28/07 Rock Olmen, Olmen 04/08 Dranouter Festival, Dranouter 12/08 Lokerse Feesten, Lokeren 18/08 Lowlands, Biddinghuizen 01/09 Crammerock, Stekene 07/09 Mezz, Breda 08/09 Leffingeleuren, Middelkerke 09/09 Popmonument, Bergen op Zoom 28/09 Effenaar, Eindhoven 05/10 Reflektor, Charleroi 06/10 Ancienne Belgique, Brussel 11/10 Muziekgieterij, Maastricht 12/10 Doornroosje, Nijmegen 13/10 TivoliVredenburg, Utrecht 14/10 Patronaat, Haarlem 17/10 Tolhuistuin, Amsterdam 18/10 Vera Groningen 19/11 Paard, Den Haag

LiveGuideKlinkt als: een zwoele groovy ontsnapping aan indierock, geserveerd met een beetje heimwee

Pinguin Radio en LiveGuide werken al een tijd samen, maar nu is het tijd voor de volgende stap. Voortaan zal op iedere maandag dat de krant verschijnt (tien keer per jaar) van acht tot negen uur ‘s avonds LiveGuide Radio te horen zijn!

Tijdens LiveGuide Radio hoor je alle acts die in de nieuwste editie staan van het blad dat zich richt op de tofste namen die de Nederlandse podia komen bestormen. Zo komt vandaag de zesde editie van het jaar, met onder meer interviews met Amber Arcades, Future Islands, J. Bernardt en het Sean Koch Trio. Checken ze de rider van Donnie en brengen ze het grote 010 vs. 020 bandgevoel onder de aandacht. En de Fanboyquiz! is met Bartek bassist David Stapel over André Rieu.

Het gratis krantje valt af te halen op meer dan 550 punten in heel Nederland. Bijvoorbeeld bij de meeste popzalen, maar ook bij koffiezaakjes, universiteitsbibliotheken en platenzaken. LiveGuide is ook online te lezen via liveguide.nl.