klyne

Album van de Dag: Klyne – Klyne

klyneKlyne – Klyne (Because Music)

Nederland heeft toch bijna een traditie in het afleveren van die artiesten die op zolderkamertjes schaven aan elektronische tracks en dan ogenschijnlijk uit het niets internationaal doorbreken. Leuk om te zien dat uit het Brabantse stadje Helmond dan nu ook weer een duo komt dat zijn eigen ding doet en groots wordt opgepakt. Het uitbrengen van een plaat onder de vleugels van Warner mag toch wel zo worden geduid.

En terecht hoor, een kiene manager in het muziekwereldje heeft een goed oor voor een act die warme melodieuze dance maakt. Klyne uit Helmond, in werkelijkheid zanger Nick Klein en producer Ferdous Dehzad, hebben een mooie elektronische sound ontwikkeld die draait om de aangename stem van Klein. Een stem met zo veel lucht en soul dat die sterk doet denken aan Terence Trent D’Arby.

De muziek van Klyne is opgebouwd uit melodielijnen die Klein neerzet met zijn stem met daarom heen minimalistische begeleiding, wat percussie en spaarzame beats. Smaakvol gedaan, op de ingehouden rustige momenten in lijn met Bob Moses. Op de debuutplaat vragen nummers als Break Away, Water FlowLike A Razor en Ecstacy het meest de aandacht dankzij hun sterke pakkende zanglijnen.
Klyne gaat niet voor de dansvloer, met uitzondering van een enkel nummer zoals Your Touch en Sure Thing, maar lijkt meer bedoeld te zijn voor de donkere hoekjes van de disco. Tekst Muzine | Wim du Mortier