stanton moore

Album van de Dag: Stanton Moore – With You In Mind

stanton mooreStanton Moore – With You In Mind (Cool Green Recordings)

De in New Orleans geboren en getogen funk-, jazz- en rockdummer Stanton Moore is een nogal bezige bij, die soloprojecten afwisselt met studiowerk voor derden, tv-werkzaamheden heeft en drumles geeft. Daarnaast drumt hij in Galactic, een formatie die rock, funk, brassband, blues, jazz, hiphop, elektronica en wereldmuziek combineert. Moore maakt ook nog eens muziek onder eigen naam, in een trio met David Torkanowsky (toetsen) en bassist James Singleton.

With You In Mind is daar een product van. Een album met nummers van Allen Toussaint, waarvan Moore groot fan is. Toussaint was producer en arrangeur, zanger en pianist. Hij liet een imposant oeuvre na, toen hij in november 2015 plotseling overleed in Madrid, na een optreden. Toussaint werkte met nogal wat groten der aarde, waaronder The Band en Elvis Costello.

With You In Mind was er nooit geweest, als Toussaint ons niet was ontvallen. Het album is namelijk spontaan ontstaan, nadat hij overleed, terwijl een ander album van Moore cum suis al hoegenaamd klaar was voor release. Wat in het vat zit, verzuurt niet, moet hij hebben gedacht.

Albumopener Here Come The Girls schreef Toussaint in 1970 en werd een hit in de versie van Ernie K. Doe. Voor de heerlijk swingende versie op With You In Mind werd Cyril Neville van de Neville Brothers aangetrokken. Zo worden er op With You In Mind meer grootheden van stal gehaald. Zoals jazztrompettist Nicholas Payton, die werkte met onder anderen Daniel Lanois, Dr. John én Allen Toussaint.

Omdat muziek die uit New Orleans afkomstig is geen genregrenzen herkent, is With You In Mind een album dat moeiteloos switcht van funk naar jazz en weer terug. Een van de hoogtepunten op de plaat is Everything I Do Gone Be Funky, met een glansrol voor jazzsaxofonist Maceo Parker, die we onder meer kennen van zijn hand- en spandiensten voor James Brown, George Clinton en Prince.

With You In Mind, net zo ingetogen als uitbundig, is een formidabele ode aan Allen Toussaint, die volgens Stanton Moore de “soundtrack van New Orleans schreef”. Probeer daar maar eens een speld tussen te krijgen. Pieter Visscher