LAKSHMI

Wat weet LAKSHMI van Metallica?

Deze Haarlemse singer-songwriter – LAKSHMI – omschrijft haar muziek als Dark Electronic Pop: een mix van poëtische teksten en donkere violen en synths. In december 2014 stond zij in de finale van de Grote Prijs van en ze was te zien in het tv-programma De Beste Singer-Songwriter.

In maart 2016 verscheen haar debuut-EP Come Sin With Me gevolgd door haar tweede EP Sinister. In dat jaar wordt zij ook uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Ook was ze samen met haar band te gast bij De Wereld Draait Door. In maart van dit jaar verscheen haar, naar zichzelf vernoemde, debuutalbum.
Ze is een frêle, meisjesachtige verschijning. Maar vergis je niet: deze volbloed zangeres – voluit Lakshmi Swami Persaud geheten – is een pittige jonge vrouw die precies weet wat ze wil. Vernoemd naar de godin van de liefde, bezingt ze op dit debuutalbum de liefde in al haar vormen. Prachtige, persoonlijke verhalen – verpakt in die atmosferische Dark Electronic Pop-klanken: denk aan een driehoeksverhouding tussen Lana Del Rey, Warhaus en Massive Attack…!

Tekst LiveGuide | Thomas van Waardenburg

Fangirlkwiz! – 80% Fangirl

1. Waarom klaagden deze metalgoden het modemerk Victoria’s Secret aan?
“Misschien omdat ze een nummer van Metallica tijdens een modeshow gebruikten? Nee, ik weet iets beters: omdat ze merch verkochten onder dezelfde naam!”

Verdomd, dat klopt! Lipstick, om precies te zijn. Voor dat soort rechtszaken hoef je vast niet te vrezen als je een naam deelt met een hindoeïstische godin! Heb je ook iets met religie?
“Nou, nee. Van mijn ouders kreeg ik de vrijheid om ergens in te geloven, maar ik ben net als zij niet religieus. Wel heb ik dankzij hen veel over verschillende religies meegekregen. Het is in deze wereld belangrijk om daar verstand van te hebben.”

2. Welke vloeibare substanties werden gebruikt voor de cover van het album Load uit 1996?
“Ik hoop lava, maar dat zal het vast niet zijn. Gadver, wat is dit… Is het sperma en bloed?!”

Dat is correct.
“Ik heb het gewoon goed! Fucking chill.”

Over moodboards gesproken…
“Haha, die van mij bestaan wel uit iets andere dingen!”

En ze zijn onmisbaar bij de totstandkoming van jouw muziek, begrepen wij. Wat zijn de laatste dingen die je eraan hebt toegevoegd?
“Op het nieuwe album van Jay-Z staat een nummer waarop zijn moeder een gedicht voordraagt. Ik vind dat heel mooi en heb daar de lyrics van geprint. Maar het kan ook heel random zijn wat ik op mijn moodboard plak!”

3. Waar wordt Metallicas muziek nog meer voor ingezet?
“Voor motorraces ofzo… Haha!”

Dat antwoord kan ik niet fout rekenen, maar het Amerikaanse leger gebruikte de muziek ook om de taliban weg te jagen. Voor welke muziek sla jij op de vlucht?
“Echt? Wat grappig! Hmm… Ik kan alles wel waarderen, zelfs heel foute muziek. Op de vlucht slaan doe ik dus niet, maar met Duitse schlagers doe je mij niet echt een plezier.”

4. Zanger James Hetfield ging naar een afkickkliniek om van onder meer zijn drugsverslaving af te komen. Waaraan was hij nog meer verslaafd?
“Ik denk seks.”

Nee joh, chocola!
“Wat heftig. Ik heb eigenlijk nooit iets met Metallica gehad, maar nu begin ik ze steeds leuker te vinden!”

En waar kan jij moeilijk van afblijven?
“Ik weet niet of het als verslaving telt, maar ik hou heel erg van avocado. Dat eet ik echt veel. Verder ben ik nergens aan verslaafd sinds ik ben gestopt met roken. Ik vind het nog steeds wel heel lekker ruiken. Zodra mijn geluidsman een sigaret opsteekt, ga ik nog altijd naast hem staan.”

5. In welk land na Amerika heeft Metallica het vaakst opgetreden?
“Duitsland.”

Je bent zeker van je zaak en terecht! Wat zijn jouw plannen voor het buitenland?
“Ik heb mezelf altijd voorgenomen om eerst een goede basis in Nederland op te bouwen. Het lijkt me echt te gek, maar ik hoor vaak over bands die naar het buitenland gaan, in kroegjes moeten optreden en bijna failliet weer terugkomen. Zodra ik hier een fanbase heb opgebouwd en genoeg inkomsten maak met muziek, wil ik pas voor het buitenland een professioneel plan uitstippelen. Bovendien voel ik nu eindelijk dat ik alle mooie podia in Nederland kan beklimmen. Dan vind ik het stom om weer in kroegjes te staan!”

LAKSHMI LIVEDATA 09+10/09 Toneelschuur, Haarlem 14/10 Victorie, Alkmaar* 19/10 Hedon, Zwolle 20/10 Burgerweeshuis, Deventer* 21/10 Doornroosje, Nijmegen* 27/10 Patronaat, Haarlem* 02/11 Mezz, Breda* 03/11 Neushoorn, Leeuwarden* 05/11 De Helling, Utrecht* 10/11 Metropool, Hengelo* 23/11 Paard, Den Haag* 24/11 Gigant, Apeldoorn* 25/11 De Meester, Almere* 26/01 Cultura, Ede

* = support van Roxeanne Hazes

METALLICA LIVEDATA 04+06/09 Ziggo Dome, Amsterdam (Sold Out)