Wolf Alice

Wolf Alice: “De titeltrack is een perfecte afsluiter. Nog een instant anthem!”

Wolf Alice breekt de tent af. Dat is hoe ik Theo Ellis en Ellie Roswell de vorige keer aantrof en achterliet op Best Kept Secret. Dit jaar staan ze daar niet. “Zonde, wat een geweldig festival was dat. Dit jaar even helemaal geen festivals”, zegt Theo. Maar met een nieuw album – Visions of Life – onder de arm hebben we geen enkel tekort aan Wolf Alice.

Tekst Martje Schoemaker

We spreken Theo als de nieuwe single net is verschenen en het album nog veilig in de kluis van de platenmaatschappij ligt. De eerste single Yuk Foo is een mooie verbastering voor wat er duidelijk uit het nummer schreeuwt: Fuck You! Een anthem als eerste single, daarmee is de toon van een toch nieuw Wolf Alice goed gezet. “Een instant anthem ja?! Dat was niet het idee, maar dat is toch wat je altijd wil; een liedje schrijven wat meteen zo inslaat.” Er zit geen idee achter zegt Ellie “Verschillende dingen, maar het maakt niet uit wat wat míj zo over de zeik kreeg toen ik het schreef, het gaat erom wat jíj erin hoort. Het is dus altijd toepasbaar, voor iedere situatie, voor iedereen die over de zeik is, die zich gekwetst voelt, kwaad is aangedaan, het maakt niet uit.” En dat maakt een anthem.

Het album is een nieuwe ervaring en manier van werken en schrijven voor Wolf Alice. “We hadden nu echt de tijd om alles op te nemen. Daarbij natuurlijk ook de ervaringen die we hebben opgedaan met het vorige album opnemen en het touren.” Twee jaar zijn ze op pad geweest met My Love is Cool. Nieuwe uitersten hebben ze in zichzelf ontdekt, meer extremen stelt Theo: “We hebben meer zelfvertrouwen gekregen als muzikanten en zijn dapperder geworden als mensen. Zo hebben we stilistisch veel gedurfde keuzes gemaakt, als we iets in een bepaalde stijl wilde, dan duwden en trokken we dat door tot het uiterste. Gewoon omdat we nu die ervaring van dat eerste album met ons meedragen.”

Het touren heeft ze meer gebracht dan dat ze van te voren gedacht en gehoopt hadden. “Onze hele tour is bijzonder geweest. We hebben zoveel gespeeld, gezien en geleerd. It was amazing.” Dat ze met die ervaring zijn ze weer de studio ingedoken om muziek te maken, vooral op een persoonlijk niveau. Ellie: “Alle teksten zijn persoonlijk, je schrijft altijd vanuit, voor jezelf. Het is gewoon dat je ook altijd ‘de anderen’ in gedachte moet houden. Andere zullen die teksten gaan horen, ze gaan naar je luisteren. Je moet dus je heel bewust zijn van hoe je je boodschap overbrengt, hoe je duidelijk maakt waar het (voor jou) over gaat. En vooral, hoe ze er het meest van kunnen genieten.” Het is geen compris wat ze sluiten, voor zichzelf muziek maken of voor ons. Het gaat om de beste verpakking vinden en alles samenbrengen.

Dat geldt ook voor beide albums, waar oud en nieuw elkaar zullen treffen op het podium. Hoe ziet die set eruit? “Dat weten we nog niet! De setlist moeten we nog maken. Maar het wordt leuk, want we hebben ondertussen alweer zo’n tijd die nummers niet meer gespeeld. We zijn heel benieuwd om ze opnieuw te ontdekken en er nieuwe aspecten in aan te brengen. Het zijn natuurlijk wel onze liedjes nog steeds.” Met Yuk Foo hebben ze al een anthem in handen, maar op het vorige album was de absolute afsluiter voor Theo Giant Peach. Heeft Visions of a Life nog een anthem op de tent mee af te breken? “Jazeker! De titeltrack is een perfecte afsluiter. Nog een instant anthem!”

LIVEDATA 28/10 Botanique, Brussel 03/11 Melkweg, Amsterdam

Vorige Interviews
Interview Wolf Alice 2015!
BSK – Mixcloud interview Wolf Alice!