Pip Blom

Stationschef #279: Pip Blom

Er zijn critici die beweren dat de popmuziek wel zo’n beetje is uitontwikkeld. Nieuwe genres komen er niet meer bij, de enige ontwikkeling die er nog is, komt van technische innovatie. Wij zien dat toch anders. De pophistorie wordt niet zozeer bepaald door het ontstaan van nieuwe stromingen, maar vooral door interessante individuen. Point in case is Pip Blom, een jonge Amsterdamse singer-songrocker, die behoorlijk aan de weg timmert met een sound, die ze niet zelf heeft bedacht, maar zich wel helemaal eigen heeft gemaakt.

Pip heeft het wiel misschien niet uitgevonden, maar er dus wel een flinke draai aan gegeven. Uit onderstaande lijst kan je haar invloeden en voorbeelden distilleren, al staat de godfather van haar parlando-rock, Lou Reed er niet bij evenmin als Courtney Love, de collega met wie ze het meest wordt vergeleken.

Een bewijs dat het wel degelijk om de singer gaat en niet alleen om de song vind je in de opvallende populariteit van Pip in Engeland. Met uitzondering van dj’s lukt het Nederlandse acts maar zelden om voet aan de grond te krijgen in het buitenland. Vooral Engelstalige territoria blijken in de praktijk onneembaar. Dat Pip meer dan welkom is aan de andere kant van het kanaal geeft aan dat ze een bijzonder mens is. En dat is ze.

Het is dus niet zonder trots dat we Pip Blom deze week mogen kronen tot Stationschef van Pinguin Radio.

Het interview tussen Bazz en Pip hoor je zaterdagavond 11 november om 19:00 uur en in de herhaling donderdagavond 16 november om 22:00 uur. Onderstaande songs komen de hele week voorbij op Pinguin Radio.

Pip’s Top 25:
1. Micachu and the shapes – Curly Teeth
2. Kim Deal – The Root
3. Protomartyr – Pontiac 87
4. Soft Cell – Tainted Love
5. Britney Spears – Toxic
6. The Breeders- Cannonball
7. Oasis – Half The World Away
8. LCD Soundsystem – Home
9. Teenage Cool Kids – Volvo To A Kiss
10. Hooded Fang – Bye Bye Land
11. Hachi Machi – Chaucer
12. Ought – Habit
13. The Strokes – Is This It
14. Car Seat Headrest – Something Soon
15. Metronomy – On Dancefloors
16. Daniel Johnston – Walking The Cow
17. Blur – Tender
18. The Good The bad and the queen – History song
19. Stevens – Red Ribbon
20. Parquet Courts – Stoned And Starving
21. The Fall – Barmy
22. Fat White Family – Auto Neutron
23. The Smiths – This Joke Isn’t Funny Anymore
24. Parquet Courts – Paraphrased
25. Gorillaz – Kids With Guns