orange glow

Nederlandse postrockers Orange Glow gooien roer om

De Nederlandse postrockers van Orange Glow lanceren zaterdag 2 december hun nieuwe (derde) album en hebben hiervoor het roer flink omgegooid. Muzikaal, in de manier van werken en opnemen, live (met VJ) en met een nieuwe releasevorm: volledig online, maar wel met opvallend fysiek artwork om vast te houden, te koesteren of te versturen.

Eerder leverde de band twee (door publiek en pers) goed ontvangen indierockalbums af. Voor de eerste echte bandplaat heeft het trio zichzelf de afgelopen twee jaar volledig opnieuw uitgevonden: individueel en als band. Het resultaat: een nieuw album vol psychedelische postrock met elementen van stoner, krautrock, wave, noise en artcore, uit de roots van de drie bandleden. Groovend, eigenzinnig en trippy. Volledig ontstaan vanuit jams. Intens en live altijd anders.

Het nieuwe album Have A Safe Trip, Dear verschijnt voor het eerst niet meer op een fysieke geluidsdrager (lp of cd), maar volledig online. Wel is voor het album opvallende artwork gemaakt in de vorm van een set ansichtkaarten (één bij ieder nummer), in een fraaie hoes die gewoon in de platenkast past en met een downloadcode voor het album. “Dit past bij de verschuiving naar online, maar wijzelf en veel anderen hebben wel graag fysiek artwork in handen. Daarvoor hoef je nu niet meer vast te houden aan de klassieke ‘hoes’. En deze vorm leek ons mooi en passend voor dit album”, aldus de band. Ook een platenlabel was voor het eerst niet meer nodig.

Orange Glow heeft nu ook de opnames en productie voor het eerst volledig zelf gedaan (behalve de mastering door Tammo Kersbergen), na het overlijden van producer Corno Zwetsloot, die beide vorige albums opnam. De band doet nu dus alles zelf, maar houdt de focus daarbij volledig op creëren van nieuwe muziek en live spelen. Alle randzaken worden tot een minimum beperkt. “Dat bevalt super. Hierdoor hebben we onze beste en meest persoonlijke plaat kunnen maken”, aldus de band. Gitarist Alwin Wubben (Drive By Wire) speelt als gast mee op het album.

Voor de liveoptredens is de band uitgebreid met VJ Michel de Klein (hij werkte eerder voor The Gathering) als extra (visueel) bandlid. Hij maakte voor alle nummers geestverruimende live-visuals, die de ‘livetrip’ extra versterken. De livebeelden zijn per nummer ook terug te vinden op de ansichtkaarten van het nieuwe artwork. Zo vloeien muziek, livebeelden en teksten van de nummers samen. Nummers van de eerste twee albums worden live niet meer gespeeld.

Orange Glow lanceert het nieuwe album zaterdag 2 december in thuisstad Kampen, in poppodium ’t Ukien. Aanvang: 21.00. The Good Hand speelt die avond ook mee. 9 december speelt de band in De Klos in Emmeloord.