Claw Boys Claw

Claw Boys Claw ambassadeur Record Store Day Nederland 2018

Claw Boys Claw is de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day 2018. Speciaal voor deze feestdag van de platenzaak verschijnt er een CBC 7″ single met dubbele A-kant op rood, doorschijnend vinyl. Deze single is die dag gratis en exclusief verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks. Record Store Day vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 april in 100 onafhankelijke platenzaken in Nederland.

Claw Boys Claw maakt al jarenlang een afwisselende mix van rauwe, vuige, lyrische en psychedelische rock. De charismatische frontman Peter te Bos en gitaarvirtuoos John Cameron vormen sinds 1983 de spil van de band. In die tijd brachten de Amsterdammers meer dan tien platen uit en volgende week wordt daar het nieuwe album It’s Not Me, The Horse Is Not Me – Part 1 aan toegevoegd. Drummer Jeroen Kleijn en bassist Marcus Bruystens maken inmiddels alweer jaren vast onderdeel uit van de bezetting.

RSD-single
De track die het nieuwe album nét niet haalde (“maar misschien wel mijn lievelingsnummer”, zegt Cameron daarover) is Dot Dot Dash. Samen met het precies twee minuten durende Waiting For The Sun At Home, vormen deze kant A van de gratis RSD-single. Op kant 1 staat Rosie, de grootste hit van Claw Boys Claw en een van de grootste Nederrockballads ever. Rosie is afkomstig van het album $uga(r) uit ’92, dat eind mei van dit jaar voor het eerst op vinyl zal verschijnen.

Het ontwerp van de singlehoes is wederom van de hand van Peter te Bos zelf, die al jaren het artwork van de band verzorgt en dat ook ruim twintig jaar voor Lowlands heeft gedaan. In zijn rol als grafisch ontwerper is hij dit jaar tevens verantwoordelijk voor het design van de merchandise van Record Store Day – uiteraard met het herkenbare Peter te Bos stempel – zoals de totebag en het T-shirt.

Liefde voor de platenzaak
De band bedacht ruim vijfentwintig jaar geleden al ‘De Toonbank-tour’: bij het verschijnen van hun album Angelbite in 1990, maakte Claw Boys Claw een rit langs diverse platenzaken waarbij Peter te Bos en John Cameron letterlijk op de toonbank stonden te spelen. “Het eerste toonbankoptreden vond zelfs al in 1983 plaats”, memoreert Cameron “Bij Get Records in de Utrechtsestraat in Amsterdam!”
Pas later ontstond de inmiddels gevleugelde term ‘instore’. Peter te Bos dan ook duidelijk over het ambassadeurschap: “Zonder platenzaak, weinig kippenvel!”

Nieuw album
Volgende week, vrijdag 23 februari, verschijnt via Butler Records het nieuwe album van Claw Boys Claw, It’s Not Me, The Horse Is Not Me, Part I.
Op zaterdag 24 februari presenteert de band het nieuwe album op het podium van Concerto. Vanaf half maart vindt een clubtour plaats langs verschillende podia door heel Nederland. Voorafgaand aan die optredens zal de band ook al enkele platenzaken aandoen met een aantal van hun roemruchte instores. Op 21 april doet de band ook verschillende winkels aan. Het instore-schema van die dag wordt eind maart bekend gemaakt.

LIVEDATA Claw Boys Claw
24/02 Concerto Recordstore, Amsterdam 15/03 
Rotown, Rotterdam 16/03 Metropool, Hengelo 23/03 Patronaat, Haarlem 24/03 013, Tilburg 30/03 Doornroosje, Nijmegen 31/03 Hedon, Zwolle 06/04 Gebouw-T, Bergen op Zoom 07/04 Muziekgieterij, Maastricht 12/04 TivoliVredenburg, Utrecht 13/04 Burgerweeshuis, Deventer 28/04 Paradiso, Amsterdam