Welcome To The Village

Welcome to The Village 2018 maakt ambities waar

Joan As Police Woman, Shame en Tune-Yards komen het weekend 19-22 juli naar de Groene Ster in Leeuwarden. Ook de Nederlandse veteranen Johan komen naar Welcome to The Village. Andere nieuw bevestigde namen zijn: Hannah Williams & the Affirmations, Tal National, Con Brio, Luke Sital Singh, The Atomic Bitchwax, La Sra Tomasa, Troubled Horse, Listener en Häxxan. Nadat eerder al onder andere Motorpsycho, Mark Lanegan Band, Torres en Warhaus waren aangekondigd begint het muziekprogramma met de nieuwe twaalf namen serieus vorm te krijgen.

Vrouwen op stage
Speciale aandacht gaat ook dit jaar uit naar de verhouding man/vrouw op de podia van Welcome to The Village. Waar Skip & Die frontvrouw Cata Pirata tijdens de editie van 2017 Village-programmeur Peter Dijkstra nog een veeg uit de pan gaf (“Je moet het gewoon doen!”) is een gelijke verdeling man/vrouw on stage nu de ambitie voor de editie van 2018. Met de tot nu toe bevestigde namen lost het programmateam die belofte voorlopig in.

Circulair in 2022
Niet alleen on stage zijn de ambities torenhoog. Welcome to The Village heeft in 2017 uitgesproken in 2022 een circulair festival te willen zijn. Door slimmere inkoop en betere scheiding kan al een flinke slag geslagen worden in het verminderen van afval. Een afvalvrije bezoekerscamping is een belangrijke stap. Verder worden op het gebied van transport en waterverbruik strenge eisen gesteld en zijn er volop gesprekken gaande met alle partijen om het energieverbruik op het festivalterrein te minimaliseren. Water gaat in grote mate hergebruikt worden en ook wordt er tijdens de 2018-editie geëxperimenteerd met het winnen van grondstoffen uit menselijke uitwerpselen. Ook in het eigen innovatielab DORP wordt volledig ingezet om gedurende tien dagen interdisciplinair te werken aan duurzaamheidsvraagstukken en uitdagen. De werving van die vraagstukken is nu geopend.

Om de grote ambities kracht bij te zetten wordt er sinds kort samengewerkt met Green Deal Afvalvrije Festivals en met Lab Vlieland (de duurzame denktank die bij de collega’s van Into The Great Wide Open is ontstaan).

Aangekondigde artiesten
De headliners van de zesde editie zijn Mark Lanegan Band, Warhaus, Motorpsycho en Joan As Police Woman.

Over Welcome to The Village
Welcome to The Village vindt op 19, 20, 21 en 22 juli 2018 plaats in recreatiegebied de Groene Ster, vlakbij Leeuwarden.

Naast (podium)kunst is er ook dit jaar ruim aandacht voor innovatie tijdens DORP, wordt er met 18 maatschappelijke partners aan het handgemaakte festival gewerkt en is lekker én logisch eten prioriteit. Welcome to The Village wordt onder andere mogelijk gemaakt door Leeuwarden-Fryslân 2018, Grolsch, Fonds Podiumkunsten, Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden.