Tony Clifton

Tony Clifton doet wat ze wil op het debuutalbum Love Nordic Women

Het zal je maar gebeuren: je doet een shoot met een fotograaf. Ze post je foto op sociale media en een viezerik, die je niet kent, zet er onder ‘Love Nordic women’. En dat terwijl je niet Noors en geen vrouw bent. Het overkwam Merlijn Breedland, gitarist van Tony Clifton. Wat doe je dan? Je kan er om lachen of huilen, of je maakt van de quote je debuutalbum. Dat laatste is wat de band deed. Aanstaande vrijdag (23 maart – Tickets Winnen?) presenteert Tony Clifton de plaat Love Nordic Women in Paradiso, met een klein beetje dank aan de viezerik.

Tekst Nadieh Bindels

Op zich kwam een vrouwenthema voor de albumtitel niet helemaal slecht uit, aangezien vrouwen een grote rol in spelen in de muziek van Tony Clifton. Mees: “De teksten gaan wel vaak over vrouwen inderdaad. We zijn mannen en denken nou eenmaal vaak aan vrouwen en hebben ermee te maken. Dan is het ook makkelijker om daar over te schrijven dan over bijvoorbeeld een oorlogssituatie. Die heb ik nog nooit meegemaakt, dus ik weet ook niet hoe dat voelt.”

Band zonder boodschap
De onderwerpen waar de band over schrijft, zijn verder ook niet moeilijk of beladen en ze voelt die behoefte ook helemaal niet. Merlijn: “We zijn niet heel erg gefocust op teksten schrijven en zijn geen band met een boodschap. We zijn niet pissed op iets of boos op de overheid. Vaak is er een woord of zin waar we op komen in de oefenruimte en dan gaan we daarmee verder. Het nummer Together is een goed voorbeeld. Het begon met dat woord en toen zijn we daarmee verder gegaan. Het gaat over ons als vrienden en over samen leuke dingen doen.” Mees: “Het is ook wel m’n favoriete nummer van het album. Als ik er naar luister, begrijp ik nog steeds niet hoe ik erop ben gekomen. De zanglijnen en van vijfkwarts- naar vierkwartsmaat, het is zomaar gebeurd.”

De drie jongens schrijven de muziek en teksten meestal samen, zonder een vaste volgorde of structuur. De ene keer begint de een met een riff, de andere keer de ander met een zanglijn of een woord. Mees: “Niets wat we maken is gepland of met voorbedachte raden. We doen maar wat.” De band doet ook vooral wat ze leuk vindt en wil zich niet binden aan een genre of een bepaalde uitstraling. Lenny: “We maken niet één genre, maar spelen waar we zin in hebben. Eerst was het meer punk-achtig. Dat is nu wat minder, maar zou zomaar terug kunnen komen. Het nummer Izzy heeft weer een oosterse vibe, ook dat moet kunnen.”

En doen wat ze zelf willen, werkt, want Tony Clifton is lekker op dreef. De band won Rob Acda Award 2017, speelde zo’n twintig shows tijdens Popronde 2017, heeft de komende tijd nog een leuk lijstje optredens gepland staan en presenteert aanstaande vrijdag dus het debuutalbum in Paradiso. Mees: “Ja, ik ben wel benieuwd hoe dat gaat worden. Meestal gaat iedereen wel flink los bij onze optredens, maar dan zit er ook al wat bier in. Ik hoop dat het publiek dat vrijdag ook doet.”

LIVEDATA 21/03 Melkweg, Amsterdam (voorprogramma bij Greta van Fleet – Sold Out) 23/03 Paradiso, Amsterdam (Album Release Show) 07/04 Timboektoe Beach, Velsen-Noord 13/04 Podium de Vorstin, Hilversum (samen met Space Ants & Tape Toy) 21/04 dB’s, Utrecht 19/05 De Zwarte Ruiter, Den Haag 05/05 Bevrijdingspop 2018, Haarlem 11/05 Altstadt, Eindhoven 01/06 Podium Gigant presents @ Rockcafé Ozzy, Apeldoorn 02/06 Eurotrash, Rotterdam