Ghost

#307 Ghost

Het nieuwe album van Ghost is uit en dat mag een heugelijk feit worden genoemd. De Zweedse band heeft namelijk met Prequelle niet alleen zichzelf, maar ook de stoutste verwachtingen overtroffen. In theorie klinkt het bizar. Op de nieuwe plaat mixt Ghost klassieke hardrock met satanische metal en Scandinavische pop. In de praktijk klinkt het gewoon geweldig.

Het zijn dan ook niet alleen de metalfanaten, shockrockers en andersoortige liefhebbers van volumerijke rock die de oren moeten spitsen. Iedereen die zijn muziek graag een beetje verrassend, vernieuwend en fantasierijk heeft is nu een potentiële prooi voor Tobias Forge en zijn gekostumeerde kameraden.

Even een korte samenvatting van wat er aan Prequelle voorafging.

Ghost zag in 2006 het licht in het Zweedse Linköping. Vier jaar later trad de band voor het voetlicht met het album Opus Eponymous, het begin van een muzikale reis die Ghost internationale prijzen en uiteindelijk een miljoenenpubliek zou brengen.

Zoals veel Scandinavische metalbands flirt ook Ghost met de duvel en zijn ouwe moer. Anders dan de collega’s doet Ghost dat met een dikke knipoog. Hun shows zijn een combinatie van een eredienst, een horrorfilm en een rockconcert met Forge als voorganger. De albums vormen de bijpassende soundtrack.

In de loop der jaren werden de shows van Ghost steeds theatraler, maar hun muziek minder extreem. Die ontwikkeling heeft nu geresulteerd in het Prequelle album, waarmee Ghost definitief uit de metalband springt en toetreedt tot de mainstream. Okay, okay, in ons enthousiasme overdrijven we misschien een beetje. Er staan geen liefdesliedjes op Prequelle, maar songs over heksen, ratten en verschrikkelijke ziektes. Maar toch. Ghost is uit de fles.

LIVEDATA 21/06 Graspop Metal Meeting, Dessel (BE) 14/07 Dynamo Metal Fest, Eindhoven

Onze Bazz trok de stoute schoenen aan en belde met Ghost zanger Tobias Forge en vroeg hem naar oorzaak en gevolg, naar heden en verleden van zijn mysterieuze band.

Het interview zenden we zaterdag (2/6) uit om 19.00 uur en herhalen we donderdag a.s. Om 22.00 uur.

De (verrassende) Top 20 van Tobias Forge van Ghost:

  1. Blondie – I Am Always Touched By Your Presene Dear
  2. Emmylou Harris – Sorrow In The Wind
  3. Diamanda Galas – Let My People Go
  4. The Cardigans – Hanging Around
  5. Marissa Nadler – I’ve Got Your Name
  6. Kim Wilde – Water On Glass
  7. Runaways – Cherry Bomb
  8. Paula – Girl Above The Candystore
  9. Coven – Blue Blue Ships
  10. Léon – Body
  11. Charlotte Gainsbourg – Songs That We Sing
  12. Patti Smith – Dancing Barefoot
  13. Robyn – Bum Like You
  14. Eva Dahlgren – Ängeln I Rummet
  15. Eurythmics – The Miracle Of Love
  16. Anna Ternheim – Shoreline
  17. Indila – Derniere Danse
  18. Kate Bush – Army Dreamers
  19. Tori Amos – Spark
  20. Iiris Viljanen – Farväl Utan Läppar