Hannah WIlliams

Hannah Williams: “Na afloop hebben we backstage zitten knuffelen…”

Überrapper Jay Z heeft Hannah Williams & The Affirmations onbedoeld een zetje in de rug gegeven door een nummer van haar te samplen, maar de Britse band had ook wel zonder gekund. Dat bewijzen hun prachtplaat Late Nights And Heartbreak en de fenomenale shows met niet in de laatste plaats Williams’ ravissante stemgeluid en dito charme.

Tekst Popmagazine Heaven | Marcel Haerkens

“In 2014 had ik even een dip”, vertelt Williams. “Mijn band Tastemakers stond op instorten. Het was mooi geweest. Een punt erachter en dan ga ik definitief voor huisje, boompje, beestje, was het idee.” Even klinkt de goedlachse Britse soulzangeres serieus. Dan schatert ze. “Not! Mijn toetsenist James Graham vroeg of ik helemaal besodemieterd was en gelijk had hij. We zouden doorgaan, koste wat het kost. Op de resten van Tastemakers zijn toen The Affirmations ontstaan. Deze kans de hele wereld te ontdekken en voor de rest van mijn leven muziek te blijven maken, laat ik me heus niet ontgaan.”

Stoppen was ook niet logisch geweest. Haar debuutalbum Hill Of Feathers uit 2012 scoorde goed en leverde haar het voorprogramma voor Sharon Jones & The Dap-Kings. Met Jones kreeg ze in korte tijd een innige band, zeker toen beider vaders niet lang na elkaar overleden. “De dag dat Sharon het slechte nieuws hoorde, moest ze optreden. Dat was nog emotioneler en dieper dan normaal. Na afloop hebben we backstage zitten knuffelen en huilen en het voelde goed dat ik haar kon troosten. Pas later besefte ik dat die avond ook belangrijk is geweest voor mijn muzikale ontwikkeling. Ik heb toen voor het eerst gezien hoe een zangeres zich ondanks of misschien wel dankzij haar leed volledig kan overgeven aan de muziek en haar publiek.”

Grunge
Hannah Williams (35) groeit op in High Wycombe, graafschap Buckinghamshire. Haar hele familie is muzikaal aangelegd en vader Williams is voorganger bij de Kerk van Engeland waar ze in het kerkkoor zingt. Haar ouders hebben haar van kinds af aan gestimuleerd professioneel muzikant te worden. “Alleen was mijn vader niet zo gecharmeerd van mijn stijlkeuzes. Ik heb lang gedweept met grunge en ben een grote fan van Black Sabbath. Toen ik Charles Bradley, die ook in de show van Sharon Jones zat, zo prachtig Changes hoorde zingen, wist ik echt niet meer hoe ik het had. Het maakt me nieuwsgierig naar wat Ozzy daarvan zou vinden. Later heb ik veel Afrikaanse groepen beluisterd en natuurlijk soul, funk, gospel en jazz. Nina Simone, Otis Redding, Etta James, Aretha Franklin, Mahalia Jackson, Martha Reeves, Marvin Gaye, Al Green, de lijst is eindeloos. Het fijne aan The Affirmations is dat ze net zo min als ik bang zijn risico’s te lopen en altijd open staan voor iets nieuws. Ik woon tegenwoordig in Winchester, hoofdzakelijk wit en middle class, de rest komt allemaal uit Bristol en dat is één grote etnische en creatieve melting pot .Het doet me denken aan mijn geboorteplaats waar ik op school een van de weinige blanken was. Daarom voelt naar Bristol gaan altijd als thuiskomen. Om het even hoe laat, je stuit altijd wel op een plek waar ze muziek maken. Iedereen stimuleert elkaar, en er is een gezonde competitie. Doordoor komen daar zo veel fenomenale musici en groepen vandaan.”

Met Williams erbij bestaan The Affirmations nu uit tien personen. Ze benadrukt dat het niet haar band is maar een hecht collectief met louter vrienden. “Ik mag dan het gezicht zijn en de meeste interviews doen, de één kan niet zonder de ander. We zijn een democratische band, al gaat dat soms wel erg ver. Wekenlang hebben we zitten overleggen over de bandnaam. Ik was het op een gegeven moment zo moe dat ik met The Affirmations op de proppen kwam. Zij bevestigen per slot van rekening mijn bestaan en andersom.”

De nummers op Late Nights And Heartbreak zijn in verschillende samenstellingen geschreven met James Graham als muzikale regisseur. “We hebben superinstrumentalisten in huis waaronder een fantastische blaassectie en met Victoria Klewin en Hannah Nicholson kan ik de heerlijke jazzharmonieën zingen waar ik altijd al van heb gehouden.”

LIVEDATA 30/06 Down The Rabbit Hole, Beuningen 13/07 North Sea Jazz Festival, Rotterdam 20/07 Welcome tot he Village, Leeuwarden 11/08 Zomerparkfeesten, Venlo 28/08 Noorderzon, Groningen 29/08 Ekko, Utrecht 30/08 Cultura Nova, Heerlen 31/08 Bruis Festival, Maastricht 01/09 Tuckerville, Enschede 02/09Into The Great Wide Open, Vlieland