Stationschef #326 Sofie Winterson

Voor wie de vaderlandse muziekscene een beetje in de gaten houdt behoeft Sofie Winterson geen introductie. Ze maakte naam met intieme fluisterpop die door kenners afwisselend dreampop, shoegaze of freakfolk wordt genoemd. Welke naam je het beestje ook geeft, Sofie excelleert in het genre.

Sofie Winterson is bekend, maar nog niet beroemd.  Dat verdient ze wel te worden. Haar songs mogen dan gevoed zijn door hoogst persoonlijke gevoelens en unieke ervaringen. Sofie verstaat de kunst om haar emoties en mijmeringen zo te verwoorden en in muziek te verpakken dat ze een universele kracht krijgen. Het effect is troostend, rustgevend en hoopvol.

Voordat we al te zweverig worden, wat aardse gegevens. Sofie Winterson is de nom de plume van Sofie van Dijck. De singer-songwriter komt uit een uiterst muzikaal geslacht. Ze heeft twee zussen en een broer die eveneens op hoog niveau muziek maken. Cato en Joost van Dijck maken intercontinentaal golven als tweederde van My Baby (ooit zaten ze alle drie in de DWDD-huisband Souldiers), terwijl zus Floor hard rockt als lid van de band Blue Crime.

Sofie is dus de introverte van het stel. Ze debuteerde vier jaar geleden met de EP River, die nog het zelfde jaar opging in haar eerste album Wires. Afgelopen vrijdag zag haar tweede langspeler het virtuele daglicht. Sophia Electric (Excelsior) is het muzikale equivalent van een warm bad, een album als een vluchtheuvel in een wereld vol beweging.

Een bijzondere plaat verdient een bijzondere lancering en die krijgt hij ook. Op zondagmiddag 2 december zal de grote zaal van Paradiso worden omgetoverd tot een soort van boudoir waar Sofie in het midden van de zaal -omringt dus door haar toehoorders- de songs van haar nieuwe album ten gehore zal brengen.

Onze Bazz belde met Sofie en sprak met haar over het ontstaan van de songs, haar tweede home in L.A. en jonge mensen en dingen die voorbij gaan.

Uitzending: Bazz op de Buzz met Stationscheffin Sofie Winterson zaterdag 3/11 om 19.00 uur. Herhaling donderdag 8/11 om 22.00 uur.

Sofie’s 25.

1. Johnny Jewel – Tell Me (feat. Saoirse Ronan)

2. Gap Dream – Love Is Not Allowed

3. John Moods – Leap Of Love

4. Kurt Vile – Baby’s Arms

5. Yo La Tengo – Nowhere Near

6. Connan Mockasin – Momo’s

7. The Alan Parsons Project – Eye In The Sky

8. Cosmonauts – Party At Sunday

9. Amanaz – Khala My Friend

10. Big Thief – Coma

11. Rising Storm – Frozen Laughter

12. Zeeland – Rockwood

13. Leon Lowland – Morning Song

14. 10cc – I’m Not In Love

15. Nana Adjoa – Honestly

16. Beach House – Beyond Love

17. Judee Sill – The Kiss

18. Mazzy Star – Look On Down From The Bridge

19. Dean Blunt, Inga Copeland – The Narcissist

20. Elliott Smith – Better Be Quiet Now

21. infinite bisous – The Past Tense

22. E Ruscha V – Who Are You

23. Angelo De Augustine – More Than You Thought To Use

24. Merk – Melody

25. The Nicolas – Headset