Peter Kwint

#330 Peter Kwint – Tweede Kamerlid SP

De Stationschef van deze week is iemand, die niet zelf muziek maakt en ook geen festivals organiseert. In ieder geval niet dat we weten. Hij maakt zich echter wel sterk voor de popmuzieksector. Dat doet hij als lid van de Tweede Kamer namens de SP.

Zijn naam is Peter Kwint. De geboren Sliedrechter is met zijn 34 lentes een van de jongste parlementariërs. Je zou Peter kunnen kennen als deelnemer van De Slimste Mens of als het Kamerlid dat berispt werd door de Kamervoorzitter, omdat hij geen jasje droeg. Maar dat is niet waarom we hem hebben benaderd.

We hebben Peter gevraagd om bij zijn partijleiding te melden dat hij een nieuwe tijdelijke nevenfunctie heeft, omdat hij als een van de eersten in verweer kwam tegen de uitspraak van een van zijn collega’s, ene TB, die meende per nachtelijk mail te moeten melden dat iedereen, die een andere muzieksmaak heeft dan hij een kutsmaak heeft. Zijn woorden niet de onze. Sterker nog alles behalve klassiek vindt meneer zwaar klote. Onze woorden niet de zijne.

Aanleiding voor zijn nocturnale oprisping is het initiatief van twee Kamerleden om een Top 150 samen te stellen met de favoriete platen van alle collega’s.

Een leuk ideetje met als doel de sfeer in de Kamer te bevorderen. En toen kwam de empathische TB met zijn mail waarin hij zich verwonderde over het feit dat er geen of in ieder geval weinig werken van Brahms, Beethoven en Debussy in de lijst staan.

Onze verse Stationschef, een punk in hart en een rocker in nieren kon het niet nalaten te reageren en twitterde als repliek, ‘Ik ben in de Binnenhof editie van the Office beland. Stuur hulp’. Pinguin to the rescue!

Bovendien maakt Peter Kwint zich boos over de woekerhandel in concertkaartjes. Via een motie, de ticketwet, probeert hij iets aan de internetoplichting te doen. Veel artiesten (waaronder Blaudzun, De Staat en Tim Knol) steunen het manifest bleek vorige week.

We hebben onze Bazz opdracht gegeven contact op te nemen met Peter -die bekend staat om zijn liefde voor hardcore punk- en hem zendtijd aan te bieden voor zijn vermaledijde muzieksmaak. Daar had hij wel oren naar.

Hij blijkt overigens niet alleen van rebels lawaai te houden, hij heeft ook een zwak voor het soort muziek, dat bij de platenwinkels in de bak Americana staat. Peter heeft dus best een brede smaak, misschien houdt hij zelfs ook wel van klassiek! In ieder geval zal hij zoals echte muziekliefhebbers doen, de smaak van anderen respecteren.

Het interview dat Bazz met onze Stationschef had kan je horen op 01/12 vanaf 19.00 uur, of in de herhaling op donderdag om 22.00 uur. Zijn 25 favoriete songs staan de hele komende week op onze playlist.

De Top 25 van Peter Kwint:

  1. Johnny Cash ft Fiona Apple – Father and Son
  2. Old Crow Medicine Show – Wagon Wheel
  3. Hank Williams III – Dick in Dixie
  4. JW Roy – Building a Dream
  5. Chris Stapleton – Second One To Know
  6. Sam Outlaw – Jesus Take The Wheel
  7. William Elliott Whitmore – There Is Hope For You
  8. Gillian Welch – Tennessee
  9. The White Buffalo – Oh Darling What Have I Done
  10. Hellbound Glory – Hellbound Glory
  11. Terror – Keepers of the Faith
  12. American Nightmare – There’s A Black Hole In The Shadow of the Pru
  13. Undeclinable – 7 Years
  14. Blood for Blood – Some Kind of Hate
  15. Expire – Pretty Low
  16. Hawser – Let The Judas Rot
  17. Incendiary – Still Burning
  18. Modern Life is War – First and Ellen
  19. Have Heart – The Same Sun
  20. No Turning Back – Never Understand
  21. Bad Religion – You
  22. The Distillers – Sick of it All
  23. Gorilla Biscuits – New Direction
  24. Hatebreed – Destroy Everything
  25. Rancid – Old Friend