Record Store Day

#334 Record Store Day 2019

Elf jaar geleden ging het zo slecht met de platenzaken dat een stel Amerikaanse muziekliefhebbers een snood plan bedacht om de loop naar de winkels weer op gang te krijgen. Het idee was ‘als we de fans kunnen lokken met speciale uitgaven en instore optredens kunnen we het tij misschien keren’.

We kunnen wel stellen dat het initiatief goed is uitgepakt. De fans wisten de weg naar de winkels weer te vinden en toen niet veel later het vinyl werd herontdekt als misschien wel de beste manier om muziek te luisteren, begon een nieuwe gouden eeuw voor de popspeciaalzaken, waarvan we er in Nederland gelukkig nog veel hebben.

Je zou kunnen zeggen dat Record Store Day eigenlijk niet meer nodig is. Maar die speciale releases en bijzondere optredens wil niemand meer missen. Begonnen als initiatief om de platenhandel te promoten is Record Store Day in de loop der jaren uitgegroeid tot Internationale Feestdag voor Muziekliefhebbers!

Ook dit jaar verschijnen er op RSD (zaterdag 13 april) weer veel bijzondere, veelal gelimiteerde releases. Te veel om op te noemen, dus check your local dealer! Koop je platenman om of zorg dat je voor dag en dauw in de rij staat anders vis je achter het net.

Ook voor de uitslapers en minder fanatieke liefhebbers is een bezoekje aan de platenzaak op Record Store Day de moeite waard. Vrijwel elke popspeciaalzaak schuift die dag de platenbakken een stukje opzij om ruimte te maken voor een instore optreden. Van Bob’s Vinyl in Aarle-Rixtel tot en met de Platenlounge in Zierikzee, vrijwel elke Nederlandse platenzaak heeft een podium geïmproviseerd en lokaal, regionaal en/of nationaal bekende acts geboekt voor een optreden. Dus je weet waar je zijn moet de 13e!

Volg onderstaande link en weet waar je bij jou in de buurt welkom bent.

https://recordstoreday.nl/instores-2019/