Palace

Palace – Martyr 

Vorige week gesignaleerd, deze week gepromoveerd! Martyr zou wel eens het nummer kunnen zijn waarmee Palace promoveert van de eerste naar de eredivisie van de indie-scene.

De Britse band lijkt zich niet te bekommeren om bekendheid, maar met kwaliteitsnummers als Martyr is succes onvermijdelijk. Wat ook helpt is dat Palace muziek maakt die momenteel zeer in zwang is, een eigentijdse versie van klassieke Brits new wave. Dat het nieuws van het voortijdig overlijden van Mark Hollis vorige week zo hard aankwam, heeft een reden. Hollis was geen voorman van een in vergetelheid geraakt bandje uit de jaren tachtig, maar he boegbeeld van één van de invloedrijkste bands uit de Britse pophistorie. Talk Talk wordt door de nieuwe generatie Britse indie-muzikanten op handen gedragen. Vraag maar aan White Lies, Foals en dus ook Palace.

Martyr is dus het juiste nummer op een goed moment. Fans hoeven echter niet te vrezen dat ze hun helden binnenkort te pas en te onpas zullen horen in supermarkten, onder tv reclames of in de hitparade. Daarvoor is de muziek van Palace te breekbaar. Het trio maakt luistermuziek, introverte en ingetogen songs, die het best tot hun recht komen in een prikkelarme omgeving, zodat band en publiek zich volledig op elkaar  kunnen richten.

Het zal echter nog wel even duren voordat Palace weer een podium bestijgt. Het nieuwe album, ‘Life After’ verschijnt pas in juli en de bijbehorende tournee begint pas in november. Nog even wachten dus, maar de moeite zal zeker worden beloond.

LIVEDATA 14/10 Trix, Antwerpen 29/10 TivoliVredenburg, Utrecht 30/10 Paradiso Noord, Amsterdam