Aafke Romeijn

Aafke Romeijn komt vandaag met nieuw album M en single Ameland in een duet met Spinvis

Eerst was er het boek, nu de soundtrack. Op M geeft Aafke Romeijn een rondleiding in liedjes en composities in de wereld waarin haar debuutroman Concept M speelt. Het is een alternatieve versie van Nederland, waarin een meisje door een mysterieuze ziekte haar kleur verliest. Vastberaden de ziekte uit te roeien besluit ze een radicale daad te stellen. M waaiert genadeloos uit: van een piano tot orkest, van kleine bekentenissen tot donkere electro, van hiphop tot fuga.

 

Aafke Romeijn groeide op in een gezin van klassieke musici, studeerde harp, compositie en piano aan het conservatorium, maar maakte tegelijkertijd gitaarpunk en raakte in de ban van hiphop. Na een debuut als singer-songwriter en twee electropopalbums kiest ze ervoor om op M al haar liefdes samen te laten komen. Dat levert een wonderlijk landschap op met samples van obscure soul- en jazzplaten, modernistische dichters en Sonic Youth, die moeiteloos samenvloeien met grootse strijkers- en blazersarrangementen waarop Romeijn met haar kenmerkende stemgeluid zingt over de lotgevallen van de personages uit haar sciencefictionroman Concept M.

 

Het openingsnummer van het album, Proloog, is een illustratie van Romeijns diversiteit. Een melancholische pianopartij mondt via brede strijkers uit in een dik aangezette beat, waarop ze aftelt tot het verhaal begint. Romeijn: “Ik heb me laten inspireren door de nietsontziende productiestijl van Kanye West. Je hoeft geen mooie overgangen te maken: als dingen bij elkaar passen kun je ze ook prima zonder uitleg naast elkaar plaatsen, vaak vind ik dat zelfs spannender. In dit nummer blik ik als verteller vooruit op het verhaal dat komen gaat: net als in mijn roman Concept M begint het verhaal met een auto die op de A15 rijdt. We zoomen langzaam in totdat we kunnen meekijken met de hoofdpersoon: Hava, een meisje met een mysterieuze ziekte en de heilige overtuiging dat ze de wereld kan redden.”

 

Aafke Romeijn covert op het album Een heel klein beetje oorlog van Belgische singer-songwriter en voorman van Noordkaap: Stijn Meuris. Een dreigende en beladen song over het nut van escalatie. Romeijn: “Ik ben al heel lang verbaasd dat Noordkaap en Stijn Meuris relatief onbekend zijn in Nederland. Meuris heeft ontzettend sterke nummers geschreven, die op indringende wijze vertellen over de dood en de rouw die daarop volgt. Een heel klein beetje oorlog is het verslag van het verlangen naar een ruzie op leven en dood, uitgevochten in de huiskamer. Het nummer past perfect bij M, omdat hoofdpersoon Hava eveneens op zoek is naar een gewelddadige manier om haar idealen kracht bij te zetten.”

 

Voor single Ameland werkte Romeijn samen met Spinvis, én met haar ouders, zusje en man. “Ik heb voor het eerst alles zelf kunnen maken en bepalen: van de beats tot de strijkarrangementen tot de eindproductie. Doordat ik totale controle had over het eindproduct is dit album mijn persoonlijkste werk tot dusver geworden. Ik heb al mijn liefdes kunnen combineren: mijn klassieke achtergrond, melancholische karakter en liefde voor samples. M is qua productie mijn grootste werk, maar ligt het dichtst bij mijn hart. Ameland was meteen een dierbaar nummer. Dat komt deels door de setting: het nummer speelt op het eiland waar ik altijd met mijn ouders op vakantie ga, en beschrijft de laatste scène uit Concept M: Hava staat op een duin, staart over zee, en staat op het punt een beslissing te nemen die haar leven én het land zal veranderen. Daarnaast komt het ook omdat mijn geliefden een cruciale rol spelen: mijn ouders en zusje speelden de blaaspartijen, mijn man gitaar, en ik mocht voor Ameland samenwerken met één van mijn grote muzikale helden: Spinvis. Terwijl ik het nummer schreef, hoorde ik direct zijn stem in mijn hoofd. Ik liet het hem horen en hij was meteen enthousiast. Dat hij nu te horen is op mijn album is de kers op de taart.”