Aafke Romeijn

#340 Aafke Romeijn

Aafke Romeijn heeft een nieuw album uit. Dat is een gebeurtenis die we niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. Aafke is namelijk een van de bijzonderste eenden in de Nederpopbijt. Of is het meest bijzondere? Aafke weet het vast, want behalve muzikaal begaafd is ze ook zeer taalvaardig.

Ze is sowieso van belachelijk veel markten thuis, want behalve muzikant is Aafke ook romancier, columnist, opiniemaker, moeder en initiatiefnemer van muzikantenberoepsvereniging BAM!. Waarschijnlijk vergeten we nog een activiteitje of twee.

Haar nieuwe album -Aafke’s vierde- heet M en zou je kunnen zien/horen als de soundtrack van haar vorig jaar verschenen debuutroman, ‘a musical companion’ zouden de Engelsen zeggen.

Al zingt ze in Proloog (inderdaad het openingsnummer van M) dat ‘het’ niet over haar gaat, Aafke heeft elke noot op M eigenhandig gecomponeerd, elke (viool)partij persoonlijk gearrangeerd en ieder woord zelf gewikt en geschreven.

In de loop van haar nu zo’n 8 jaar tellende carrière heeft Aafke ook een eigen genre ontwikkeld, noem het housekamermuziek, (het betere) luisterlied met een elektrobeat.

Bijzonder ook aan A’s M is dat het een familiealbum is, haar ouders doen er op mee, net als haar zus en echtgenoot. Speciale vermelding verdient vriend en inspirator Spinvis die te horen is in slotnummer Ameland.

Om de geboorte van M (op 17 mei) te vieren, hebben we onze Bazz gevraagd een gesprek aan te gaan met Aafke. Het interview van La Romeijn met Bazz zenden we uit, + onderstaande favorieten, in de nieuwe episode van Bazz op de Buzz, zaterdagavond om 19.00. De herhaling van BodB is op donderdagavond om 22.00 uur.

Aafke’s Top 25:

  1. David Bowie – Slip Away
  2. Digitalism – Idealistic
  3. The Shoes – Drifted
  4. PREP – Snake Oil
  5. Bleu Toucan – Hanoi Cafe
  6. Rosalia – Malamente
  7. Kanye West – Fade
  8. Lizzo – Juice
  9. Unknown Mortal Orchestra – American Guilt
  10. Royal Blood – How did we get so dark
  11. Leikeli47 – Heard ‘m say
  12. Massive Attack – Paradise Circus
  13. Long Shot – Miike Snow
  14. Herman Wright – Larry Coryell
  15. Nana Adjoa – The Resolution
  16. Lana del Rey – Brooklyn Baby
  17. Charlotte Adigery – 1,618
  18. Everything Everything – A fever dream
  19. Phantogram – You don’t get me high anymore
  20. Television – Friction
  21. Sugababes – Freak like me
  22. Amerie – 1 Thing
  23. Liam Gallagher – Wall of glass
  24. Talking Heads – Once in a lifetime
  25. Las Aves – Die in Shanghai