Eerste, práchtige officiële soundtrack Peaky Blinders verschenen

Van de enorm populaire serie Peaky Blinders is de eerste officiële soundtrack uitgebracht. En wát voor een soundtrack. Het is werkelijk smullen geblazen op zowel dubbel-cd als vinyl. 

Het zijn niet alleen de lage tonen van Nick Cave in het openingsthema die synoniem zijn geworden met het BBC-vlaggenschip rond Tommy Shelby, zijn familie en hun ietwat dubieuze zakelijke praktijken. Naast de sfeervolle opener zijn alle nummers in de show zorgvuldig gekozen om het gevoel van het programma (het geweld, het gruis en de glamour) weer te geven, geïnspireerd door een echte groep gangsters in de Eerste Wereldoorlog in Birmingham.

De soundtrack bevat een eerder niet eerder uitgebrachte versie van het iconische themalied van de show, Nick Cave & The Bad Seeds’ Red Right Hand. Alleen verkrijgbaar bij deze release, het nummer is speciaal voor de show opgenomen door PJ Harvey.

Ook exclusief op het album staan ​​Jehnny Beths I’m The Man en Anna Calvi’s You’re Not God, samen met Richard Hawleys (Bob Dylan)-ballad van A Thin Man voor het eerst op cd en vinyl. Het album wordt aangevuld met nummers van Nick Cave zelf, Arctic Monkeys, The White Stripes, Royal Blood, The Last Shadow Puppets, Queens Of The Stone Age, Black Sabbath, David Bowie, Laura Marling en Foals.

De show staat bekend om zijn donkere en dramatische soundtrack, die fungeert als een venster in de geest van Tommy Shelby – een gemartelde ex-soldaat die lijdt aan PTSS na gevechten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De 2cd- en 3lp-sets bevatten muziek en sleutelclips van dialoog uit alle vijf series van de show. De 2CD bevat ook een boek van 32 pagina’s met afbeeldingen uit de show en fijne liner notes.

De show is vooral gevierd om zijn stijlvolle cinematografie en charismatische uitvoeringen, verbeterd door het gebruik van hedendaagse muziek, en met de score van het laatste seizoen door de multi-Mercury Award genomineerde singer-songwriter Anna Calvi, de complimenten bleven maar komen. Het soundtrackalbum bevat ook de originele partituren 1-5 die speciaal voor de show zijn gemaakt. Steven Knight speelde een belangrijke rol bij het benadrukken van het belang van de muziek die in de show werd gebruikt: “The Peaky Blinders story and the music we use are twins, born at the same time. It would be difficult to imagine most of the pivotal moments without the soundtrack. I’m so glad that at last we have been able to put some of the tracks together on one album, to put the atmosphere and swagger and snarl of the show into your headphones and speakers.”