Here Comes The Summer

Here Comes The Summer 2020 maakt eerste namen bekend

De eerste negen namen zijn bekend voor het muziekprogramma van Here Comes The Summer 2020, het kleinschalige samenzijn à la Into The Great Wide Open. In het eerste weekend van mei komen onder meer Lee Fields & The Expressions, YĪN YĪN, Liz Lawrence, Carlton Jumel Smith, Corridor, FULCO, A.M. Sam, la loye en Anne Müller naar Vlieland.

Het festival vindt dit jaar plaats op 1, 2 en 3 mei. De kaartverkoop begint zaterdag 18 januari om 12.00 uur via www.herecomesthesummer.nl. 

Hieronder informatie over de acts:

De vedette van het stel is Lee Fields, de Amerikaanse soulzanger die eind jaren zestig doorbrak, in de jaren tachtig in de vergetelheid raakte en aan het begin van deze eeuw werd herontdekt door een New Yorks label. Inmiddels bevindt Fields zich in de meest succesvolle en vruchtbare periode van zijn lange carrière en eert hij bevriende souliconen als Sharon Jones (ooit Fields’ achtergrondzangeres) en Charles Bradley (die door Fields werd meegenomen op zijn eerste tour).

Ook de New Yorkse Carlton Jumel Smith is een soulrevelatie. Smith is een fervent liefhebber van James Brown die al decennia actief is, maar die onlangs pas een officiële debuutplaat maakte en daar meteen mee uitgroeide tot een graag geziene gast op festivals overal ter wereld.

Nog zo’n nieuwe festivalfavoriet is YĪN YĪN, het Limburgse antwoord op Khruangbin, Kikagaku Moyo en Connan Mockasin. Met hun dansbare mix van Donna Summer-eske disco en Thaise psychedelica voegen Kees Berkers en Yves Lennertz zich in het rijtje van Altin Gün en The Mauskovic Dance Band.

Van een heel andere categorie is Liz Lawrence, de Britse zangeres die tien jaar geleden debuteerde met een plaat vol verstilde folkliedjes maar daarna uit de spotlight verdween: ze leerde zichzelf produceren en tourde uitgebreid als lid van Bombay Bicycle Club. Vorig jaar vond ze zichzelf opnieuw uit met Pity Party, een frisse plaat vol altpopliedjes à la St. Vincent en Perfume Genius.

Eveneens zo fris als een hoentje is Corridor, een Franstalig viertal uit Montreal, Canada dat shoegaze en post-punk maakt, maar dan een stuk zonniger dan je die stijlen normaal gesproken hoort. Hun nieuwe album Junior staat vol meerstemmige zang en melancholische melodieën.

Van dichter bij huis komt de Belgische Nederlander FULCO, bekend uit formaties als BeraadGeslagen, STADT en De Beren Gieren maar nu op pad met een Nederlandstalige soloplaat vol absurdistische liedjes over sms’ende mensen die rustig kuieren in alledaagse waanzin en een wereld waar vooral het onbegrijpelijke zonneklaar is.

Op Here Comes The Summer is ook volop ruimte voor Nederlands talent om zich te ontplooien. A.M. Sam doet dat met onbezorgde psychpop die doet denken aan Beck, Tame Impala en The Beatles, en la loye met subtiele doch gelaagde folkliedjes waarin de oplettende luisteraar vleugjes Big Thief, Slowdive en Sigur Rós ontwaart.

Ook Anne Müller kent de kracht van het kleine gebaar. De Berlijnse cellist en componist werkte de afgelopen jaren samen met onder meer Agnes Obel, Ólafur Arnalds en Nils Frahm, maar bracht dit najaar haar solodebuut uit. Op Heliopause verkent ze nieuw terrein met hypnotische composities die schitteren in hun eenvoud.

Het beeldmerk is door Roosje Klap, Loes Claessens en Vera van de Seyp.