Cave In – Floating Skulls

Cave In -bouwjaar 1995- heeft nooit echt de eer gehad die de band toekomt d.w.z. million selling albums en uitverkochte stadiontournees. Maar de fans die de band uit Massachussetts heeft vergaard in de loop der jaren zijn trouw en fanatiek.

Zij zullen weer zeer in hun nopjes zijn met het nieuwe album van hun helden, Heavy Pendulum. Het album is geen herhaling van zetten, maar een geslaagde flirt met harde, melodieuze en bij tijd en wijle emotionele grunge rock. De diepgang die het album kenmerkt is een direct gevolg van het overlijden van bassist Caleb Scofield. Het is ook het eerste ‘echte’ album van Cave In sinds 2009.

Floating Skuls is een van de hoogtepunten van het veertien titels tellende album. Het nummer heeft alles wat het hart van een rocker sneller laat kloppen, donderende drums, kloppende bassen, een zanger die meent wat hij zingt en als klap op de vuurpijl niet één maar twee felle gitaren. De kans dat Cave In na al die tijd alsnog doorbreekt is niet erg groot, maar aan de nieuwe muziek ligt het niet. Aan het eind slipt de band nog even terug in standje metalcore gewoon om te laten horen dat ze hun wilde haren nog niet zijn verloren.