18 mei 2020 is het precies veertig jaar geleden dat er met de dood van Ian Curtis een eind kwam aan de legendarische Britse band Joy Division.
In het zo korte maar explosieve bestaan trad Joy Division buiten Groot-Brittannië nog het vaakst op in Nederland. Landgenoot en fotograaf Anton Corbijn maakte Control, een veelgeprezen biografische film over de zanger. Zoals er in tal van landen, tot in Azië en Zuid-Amerika aan toe, ook boeken verschenen over Joy Division.
Hoe verbazingwekkend is het dan dat er in het Nederlands niet één zelfstandige publicatie over Joy Division te vinden is?!
Daarom schreef bewonderaar Marc Schoorl (ex-medewerker van o.a. De Groene en Vrij Nederland) de monografie Ode aan Joy Division. Humorvol als dat kan en met diepgang als dat nodig is. Gebruik makend van rijk bronnenmateriaal en eigen bevindingen schetst hij in kort bestek een tijdsbeeld en betrekt daarbij de hele merkwaardige entourage rondom frontman Ian Curtis. Want zonder zulke uitzonderlijke figuren als manager Rob Gretton, platenbaas Tony Wilson en producer Martin Hannett was het nooit zo ver gekomen. Het toeval speelde ook een grote rol. Afgezien natuurlijk nog van de drie andere, eigenzinnige bandleden: Peter Hook, Stephen Morris en Bernard Sumner. Zij maakten na het overlijden van hun betreurde zanger het album Movement, het enige echte requiem van de hele popmuziek. En ze legden als New Order de basis voor de dance-, trance- en techno-muziekcultuur.
Prijs: € 23,95. Mooi verzorgde & gebonden uitgave, 107 pagina’s Liefdewerk op prachtpapier. ISBN 978-94-93191-10-5 Paris Books
Ook te bestellen door € 23,95 over te maken op IBAN: NL14 INGB 0002 3979 96 t.n.v. M. Schoorl, Diemen o.v.v. je naam en volledige adres (=> straatnaam + huisnummer, postcode + woonplaats).
Daarna stuurt hij je het boek meteen op, zonder verzendkosten!
zie ook: www.marcschoorl.nl (en staat bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 34357047)