De zesde editie van Welcome to The Village gaat de boeken in als de best bezochte editie ooit. Met ruim 7300 kaartkopers, heel veel buren, natuurlijk gasten en alle vrijwilligers op het terrein gaat het festival daarmee ruim over de 8000 van 2017. Het festival had een première met een eigen, uitverkochte festivalcamping en een eerste donderdag die voor sommigen iets te knallend van start ging.
Na een lastige start – met het abrupt stilleggen van het festival op de donderdagavond op last van een dwangsom – ontstond er een sfeer van gezamenlijkheid op het terrein. “Ik vond onze bezoekers altijd al fantastisch, maar nu weet ik het zeker: ons publiek is echt het allerbeste en fijnste publiek ter wereld”, aldus artistiek leider Sjoerd Bootsma.
Vrouwen en naakt
Met zo’n 40 procent vrouwen op het podium, veel naakt in verschillende shows, bodypaint, polonaises en mini-raves na enen was het een wilde editie. De keuze om niet te gaan voor een headliner, maar om veel breder te programmeren heeft zichzelf bewezen. “We kennen ons publiek en we willen dat blijven verrassen. Dit jaar was edgy, wild, het ging echt ergens over en er was feest. Dus dat is fantastisch gelukt.” De Performance Bar, die op vrijdag en zaterdag al voor heel veel verbazing en vreugde zorgden, sloten de zondag af met Joost van Bellen en vertelden samen het verhaal van het weekend. Van Bellen kondigde zelf aan volgend jaar terug te komen naar Leeuwarden.
Innovatie en Snackathon
Festivallab DORP bracht tien dagen lang meer dan 120 jonge innovators uit de hele wereld bij elkaar om te werken aan prototypes en startups voor een duurzame wereld. Dat leverde nieuwe oplossingen op voor een festivalbordjesstatiegeldsysteem en – in samenwerking met bouwbedrijf Van Wijnen – een algoritme voor de duurzame off-grid productie van zowel festivalterreinen als bouwplaatsen. In DORP vond ook een festivalsnackathon plaats waar met succes veganistische frikandellen, insectenfriet en uit overgebleven brood gefermenteerd frisdrank werd ontwikkeld; producten die een serieuze kans hebben om op de markt te verschijnen.
Eigen camping
Voor het eerst had het festival dit jaar een eigen camping, met groot succes. De campingtickets waren halverwege de vrijdag uitverkocht. Algemeen directeur Bianca Pander: “We zijn echt het festival van het noorden, dus veel van onze bezoekers gaan op de fiets of logeren bij bekenden in de stad. Maar de drang om de Groene Ster niet te hoeven verlaten was blijkbaar groot en dat zegt heel veel over de sfeer die er heerste. Het was fantastisch om te voelen.”
Geluid
Dat het festival heeft stilgelegen en aanpassingen heeft moeten doen in de nachtprogrammering van vrijdag en zaterdag kwam als een schok voor de organisatie. “De handhaving was aan het handhaven op normen, niet op overlast. En handhavers moeten handhaven. We hebben de hele vrijdag overlegd met de gemeente, we hebben zelfs getest en er samen alles aan gedaan om het goed op te lossen. Ons contact is eigenlijk ontzettend goed,” aldus Pander. De boosheid richt zich dan ook op andere partijen. “Mensen die alleen via een rechter met ons willen praten is ontzettend frustrerend. Dit is geen spelletje. Het gaat echt over mensen. Dit is zo juridisch geworden allemaal, dat het niet meer draait om waar het over moet gaan; namelijk over het maken van een kwalitatief hoogstaand festival en het Noorden behouden voor creatief talent. Na volgende week hopen we terug te kunnen naar de tekentafel. We zijn zo verweven met deze stad en deze mensen, dat dat echt moet.”
—
Over Welcome to The Village
Welcome to The Village vond plaats van 19 t/m 22 juli 2018 in recreatiegebied de Groene Ster, bij Leeuwarden. In 2019 wordt de zevende editie gehouden van 18 t/m 21 juli 2019, met op de podia ruim baan voor muziek, theater, kunst, dans en alles wat daar ergens tussenin zit. Naast (podium)kunst is innovatie een belangrijke peiler in festivallab DORP, wordt er met heel veel maatschappelijke partners aan het handgemaakte festival gewerkt en is lekker én logisch eten prioriteit. Welcome to The Village wordt onder andere mogelijk gemaakt door Leeuwarden-Fryslân 2018, Grolsch, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Provincie Fryslân, Het Nieuwe Stads Weeshuis, Gemeente Leeuwarden.