Vaudou Game

Interview Vaudou Game: Afrikaanse funk en meer

Vaudou GameTwee jaar geleden verscheen het debuut Apiafo. Sindsdien is Vaudou Game bijna constant on the road geweest. “We hebben zeker 350 optredens gedaan”, zegt voorman Peter Solo aan de telefoon. Desondanks verscheen recent het misschien nog betere Kidayú. Eind januari komt de groep naar hier voor ongetwijfeld spetterende optredens.

Tekst Heaven | Louis Nouws

Vaudou Game“Gelukkig kan ik overal schrijven, zelfs in het vliegtuig.” De in het West-Afrikaanse Togo geboren zanger/gitarist Peter Solo heeft een missie. Hij wil zijn op voodooritmes gebaseerde muziek aan de man brengen en onderwijl begrip kweken voor die cultuur, die volgens hem vooral door toedoen van oude Hollywoodfilms in een vreemd daglicht is komen te staan. Alsof het een wraakzuchtige religie zou zijn met broeierige rituelen waarin je door naalden in popjes te steken mensen vreselijk pijn kunt doen. “Terwijl het in voodoo juist draait om leven in harmonie, met veel respect voor voorouders en de plek waar je leeft.”

De afrofunk van Vaudou Game, het zeskoppige gezelschap opereert vanuit het Franse Lyon, vindt gretig gehoor. “De muziek bracht ons al naar Japan, Canada, zuidelijk Afrika, en in Europa speelden we van Spanje tot Zweden.”, zegt Solo. Tijdens een tourpauze van twee maanden werd Kidayú opgenomen, de opvolger van Apiafo. “We hebben dezelfde werkwijze toegepast als bij het debuut. Dezelfde studio, dezelfde technicus, dezelfde muzikanten. We hebben het album dus weer opgenomen als band. Als we niet tevreden zijn over bepaalde partijen doen we die natuurlijk over, maar ons principe is: wat je op het album hoort, zie je op het podium. Daardoor is het ook niet lastig de nieuwe nummers in ons live-repertoire op te nemen. Wij zijn die muziek.”Vaudou GameHet verschil met Apiafo is dat het nieuwe album volgens Solo ‘opener’ is van karakter. “Onze muziek is gesneden koek voor diehard liefhebbers van afrobeat, die hoeven we in die zin niet meer voor ons te winnen. Maar ik wil graag een groter publiek en ik denk dat we met nummers als La Vie C’est Bon en Lonlon mensen aanspreken die minder bekend zijn met Afrikaanse muziek. Er zit iets meer afwisseling in het album in ritmes en tempi.” Lonlon betekent overigens liefde in een van de Afrikaanse talen die Solo spreekt. “Maar het gaat niet over de liefde voor een man of vrouw, maar over liefde voor de natuur, de voodoocultuur indachtig.”

Vaudou Game trad op in Zuid-Afrika, Zimbabwe en Zambia, maar nog niet in Solo’s geboorteland Togo, met Benin de bakermat van de voodoocultuur. “Weet je”, zegt hij, “ik zou er graag spelen, maar we gaan er alleen heen als het goed is geregeld. We doen het niet op de bonnefooi, dat stadium zijn we voorbij. Tot nu heeft zich geen promotor gemeld die een goed tourtje voor ons kan opzetten in West-Afrika.”

Dus is eerst Europa weer aan de beurt. Solo met zijn vijf begeleiders en niet te vergeten een eigen geluidsman. “Die is misschien wel het allerbelangrijkst. Want dan weet je dat je goed klinkt en sta je relaxt op het podium.”

LIVEDATA 26/01 Bird, Rotterdam 27/01 Paradiso Noord, Amsterdam 28/01 TivoliVredenburg, Utrecht

Popmagazine Heaven

De redactie van Heaven is weer bezig met een prachtig nummer! #2 van 2017.
Interviews met Madness, The Upsessions, Kandace Springs, Reinier Baas en Giles Robson.

In de rubriek ‘Onder de loep’ aandacht voor Blake Mills, die als producer het ene na andere topalbum blijft afleveren: nu weer Darkness And Light van John Legend. Reggaekenner Eddie Aarts staat uitgebreid stil bij de rerelease van Bob Marley’s legendarische Live!

In de recensierubriek met meer dan 100 recensies, nieuwe albums van o.a. John Legend, Chuck Prophet, Howe Gelb, Adam Torres, Ron Gallo, Mark Eitzel en véél meer.

Dit nummer niet missen? Neem dan vóór aanstaande maandag 30 januari 16.00 uur een abonnement en profiteer van de aanbieding: 1 jaar Heaven van € 33,40,- voor slechts € 22,50,-! Een abonnement neem je hier: www.popmagazineheaven.nl/actie-abonnement