Yeasayer

Interview Yeasayer: Kippen in de studio

YeasayerEen veelzijdige band is Yeasayer altijd geweest, maar echt experimenteel? Dat niet, vindt zanger Chris Keating. “Onze songs hebben melodieën en coupletten en refreinen, dus ik ben net zo goed door pop beïnvloed als door experimentele muziek. Ik heb wel altijd het David Bowie-model gerespecteerd: doe elke paar jaar alles anders. Dan blijft het spannend.”

Tekst LiveGuideNL | Esmee de Gooyer

Kippen in de studio
“Voor de opnames van Amen & Goodbye gingen we naar een studio in de Catskill Mountains, in het noorden van de staat New York. Ze hadden daar allerlei coole dingen, zoals een geodetische koepel waar we in konden spelen en onze slaapplaats was om een meer heen gebouwd. We sliepen namelijk op een geiten- en angorakonijnenboerderij. De studio zat naast de geitenwei en er liepen allemaal kippen rond. Soms liepen ze zo de studio in als je de deur open deed. Of er ook kippengeluiden op het album staan? Nee, dat was ook niet de bedoeling. Wel stond er eerst een brommend geluid op onze opnames, omdat het hek van die geiten onder stroom stond. Dus hebben we de stroom uitgezet en ontsnapten de geiten. Of schapen, dat kan ook… Volgens mij waren het schapen.”

God
“Een van de thema’s waar we veel mee doen, is religie. Dat onderwerp interesseert me misschien wel juist omdat ik zelf niet geloof. Datgene wat verschillende mensen God noemen, vind ik interessant. Het is fantastisch materiaal om songs over te schrijven, want er is een weelde aan verhalen die je kunt gebruiken.”Gemanipuleerde tapes
“Al onze albums zijn anders, we proberen altijd nieuwe dingen uit. Zo waren we op onze vorige plaat Fragrant World beïnvloed door sixties- en seventiesmuziek, waar we eerder nooit veel mee deden. Het geheel probeerden we dan organisch te maken: we namen de nummers live op, manipuleerden de tapes en sampleden onszelf terwijl we aan het spelen waren. Dat soort dingen. Ik denk dat Amen & Goodbye een andere toon heeft. Er staan in ieder geval meer hoopvolle liedjes op.”

Bewust van technologie
“Muziek is altijd een reactie op de technologie die beschikbaar is. Toen er alleen klavecimbels bestonden, was er geen subtiliteit. Die dingen stonden helemaal aan, of helemaal uit. Daarna kwam de piano, die een minder stijf geluid en meer expressie bracht. Vervolgens was er de gitaar, de elektrische gitaar, platenspelers, samplers, van alles… Ik denk dat je altijd bewust moet zijn van de technologie om je heen, zodat je het kan meenemen in je muziek. Zelf ben ik ook steeds op zoek naar nieuwe geluiden. Daarom vind ik elektronische muziek leuk. Ik vraag me altijd af wat voor geluidje ik hoor. Dat is ook het leuke aan studio’s: die hebben van alles waarmee je kan experimenteren.”

Nabootsen
“Het is zeker moeilijk om alle verschillende geluiden in onze muziek ook in liveshows eruit te laten komen. Gelukkig is er de mogelijkheid om dingen te samplen en allerlei geluiden in keyboards te laden en kan je die geluiden met software nabootsen. Andere bands nemen dat soms heel letterlijk. Een tijdje geleden was ik bij een optreden en vanuit het publiek leek er een gigantisch Hammondorgel te staan. Maar toen ik later op het podium keek, bleek het alleen de kast van het orgel te zijn, waar ze een heel licht keyboard in hadden gebouwd. Best slim, want het klinkt hetzelfde.”

Alles zelf uitvogelen
“Ik kijk op een meer naïeve manier tegen het maken van songs aan dan Anand (Wilder, red.), die wél een muzikale opleiding heeft gehad. Ik wil altijd zelf uitvogelen hoe alles werkt. Dat kan zowel goed als slecht uitpakken. De meer geraffineerde arrangementen kan ik beter aan de anderen overlaten, maar soms heb ik een idee dat zo dom is dat ze daar zelf nooit aan zouden denken.”

LIVEDATUM 19/06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Klinkt als: geflipte indietronica uit de koker van inventieve na-apers

Het juni-nummer van LiveGuideNL is nu uit en gratis verkrijgbaar op meer dan 550 adressen.