Met drie top 10-hits en een nummer 2-positie voor het dubbelalbum Welcome To The Pleasuredome was Frankie Goes To Hollywood ook in Nederland van enorme importantie binnen de Britse popmuziek in het midden van de jaren 80.
Het was duidelijk dat hun popmuziek van een andere soort was dan op dat moment gebruikelijk. Het was bombastisch, spannend, op het randje en met een zekere urgentie. Ze sneden thema’s aan als seks en liefde, koude en nucleaire oorlog en brachten het met een enorme flair. Als de wereld ten onder zou gaan aan ziekte of een alles vernietigende oorlog, dan zorgde Frankie Goes To Hollywood voor een einde met de moeder aller feesten.
De SM-kleding die de band tijdens de liveshows droeg, zorgde voor veel belangstelling in het conservatieve Thatcher England in die jaren. Dit leidde tot een van de meest opmerkelijke optredens in het programma The Tube, waar ze weigerden om hun kleding aan te passen aan de uitzendtijd van de show. Holly over zijn leven in Liverpool: “You used to get people writing in to the Liverpool Echo saying, ‘Who is this Martian walking round town?’ I used to get battered. Going out for lunch was like running the gauntlet.”
Naar aanleiding van verschillende sessie voor de BBC toonde Trevor Horn interesse om met de band aan de slag te gaan en het eerste resultaat was een nummer 1-single in de UK – en nummer 5 in Nederland – met Relax. Het weigeren om de plaat te draaien in de Top 40 chart countdown en Top of the Pops maakten het nummer uiteraard alleen nog maar populairder.
De campagne rondom single nummer twee Two Tribes was briljant met de T-shirts met Frankie Says en de overweldigende video van Kevin Godley bij de song. Het resultaat was dat de plaat negen weken op 1 stond in de UK en ook in Nederland de nummer 1-positie haalde.
20 oktober 1984 verscheen het dubbelalbum Welcome To The Pleasuredome en dat had alleen al in de UK meer dan 1 miljoen stuks in de voornotering. Het album kwam in de UK op nummer 1 binnen en haalde in Nederland de nummer 2-positie. Later dat jaar had de band nog een enorme hit met het nummer The Power Of Love. Het album bevatte een mix van pop, funk, punk, disco en zelfs progrock en ook een van de beste covers van een Springsteen-nummer ooit: Born To Run.
Het album wordt nu uitgebracht in de nieuwe BMG-serie Art of The Album en zowel de cd als het 180 gr vinyl bevatten nieuwe sleevenotes door schrijver Paul Flynn (The Guardian) over het opnameproces, hoe en door wie de nummers zijn geschreven en hoe ze tot stand kwamen, de instrumenten, het vakmanschap, de tijdsgeest, de impact destijds en de overlevering 33 jaar later.
In het huidige tijdperk van constante toegankelijkheid van muziek en à la carte streaming en downloads is het concept van de langspeelplaat een beetje verloren gegaan. Met de nieuwe serie The Art of the Album wil BMG het album weer terugbrengen als een formaat. Met een collectie van baanbrekende en klassieke albums wil The Art of the Album platen weer in het zonnetje zetten die vernieuwend waren in concept, productie, songwrtiting of genre en een blijvende erfenis achter gelaten hebben.