Once In A Blue Moon

Stef Kamil Carlens, Next of Kin en Dylan LeBlanc naar Once In A Blue Moon

Rootsfestival in Amsterdamse Bos vindt plaats op zaterdag 24 augustus, vvk is gestart

 

Stef Kamil Carlens uit België, de Amerikaan Dylan LeBlanc en Next Of Kin uit eigen land zijn de nieuwste aanvullingen op het affiche van het Once In A Blue Moon festival, op 24 augustus in het Amsterdamse Bos. Eerder werden EELS, Courtney Barnett, Gregory Alan Isakov, John Moreland, Tyler Childers, Michelle David & The Gospel Sessions, Israel Nash, The Grand East en Eriksson Delcroix aangekondigd.Blank Range heeft de volledige tour geannuleerd, inclusief de geplande show op Once In A Blue Moon.

 

Once In A Blue Moon richt zich in de programmering met name op americana, country, folk, blues en rootsrock, maar slaat de piketpaaltjes dit jaar wat breder. Het festival kende een vliegende start, de eerste editie in 2018 was direct uitverkocht. De line-up voor de komende editie is nog niet compleet, op korte termijn zullen meer namen aangekondigd worden. In totaal treden er circa 20 acts op, verdeeld over drie podia binnen een comfortabel opgezet festivalterrein in een bosrijke omgeving. Kaarten voor Once In A Blue Moon zijn reeds te koop.

 

Niet alleen het predicaat ‘uitverkocht’ was een indicatie voor het succes van de vuurdoop van OIABM. De vele lovende publicaties in de landelijke kranten spraken ook boekdelen. “Wat OIABM onderscheidt van al die andere festivals is een heel duidelijke muzikale identiteit”, schreef het Parool bijvoorbeeld. “Het overzichtelijke festivalterrein, met drie podiumtenten, loopt vol voor een programma dat bedachtzaam lijkt samengesteld”, constateerde de Volkskrant. “OIABM ontsteeg op verschillende manieren de beperkingen van een blank, stoffig en nostalgisch programma”, was het oordeel van NRC.

Tom Ketelaar, programmeur en organisator namens Greenhouse Talent, licht toe hoe ze in de samenstelling van de line-up te werk gaan. “We laten ons als organisatoren leiden door ons gevoel. We zijn liefhebbers, net als ons publiek. De gemiddelde bezoeker van Once In A Blue Moon houdt van pure roots acts als John Moreland of Tyler Childers, maar weet ook EELS of Courtney Barnett op waarde te schatten. Die laat zich in zijn muzieksmaak niet beperken door genres.”

 

De samenwerking met Paradiso en de Sugar Mountain Stage krijgt ook in 2019 een vervolg. Sugar Mountain is de concertreeks waaronder de Amsterdamse poptempel Paradiso shows presenteert die onder roots, country en aanverwante stromingen vallen en vormt een inhoudelijke één op één match met dat waar Once In A Blue Moon voor staat. Om die reden heeft één van de drie podia de naam Sugar Mountain Stage gekregen.

 

Line up als bekend gemaakt tot nu toe (in alfabetische volgorde): Courtney Barnett; Dylan LeBlanc; EELS; Eriksson Delcroix; Gregory Alan Isakov; The Grand East; Israel Nash; John Moreland; Michelle David & The Gospel Sessions; Next Of Kin; Stef Kamil Carlens; Tyler Childers.

 

Over Once In A Blue Moon (OIABM)

OIABM wil een zo volledig mogelijk programma presenteren van wat er speelt binnen de Amerikaanse rootsmuziek en wat daar aan grenst, van gelauwerde namen tot veelbelovende nieuwkomers. Deze brede kaders spreken een brede doelgroep aan, in een ruime leeftijdscategorie van begin twintigers tot 60-plussers. Met daarbinnen een onderverdeling van enerzijds de trouwe basis die de ontwikkelingen binnen de roots genres al jarenlang volgt, en anderzijds een groeiende groep jongeren die de authenticiteit en zeggingskracht van deze acts aanspreekt.

 

Voor wat betreft de randprogrammering put de organisatie inspiratie uit de Amerikaanse cultuur. Zo kent het cateringaanbod hoogwaardige en smaakvolle BBQ- en TexMex-gerechten en Kentucky soul food. Het zijn deze elementen die in het idyllische decor van het Amsterdamse Bos een beleving creëren die zowel de kritische en goed ingevoerde muziekpurist als de festivalganger op zoek naar ontspanning en ontdekkingen kan bekoren.


Korte info over alle aangekondigde acts (in alfabetische volgorde)

Courtney Barnett

De koningin van de internationale indiegitaarpop. Zo omschreef de Volkskrant de artiest die het verst moet reizen voor OIABM. Rolling Stone magazine deed er nog een schep bovenop door de Australische “one of the sharpest, most original songwriters around — at any level, in any genre” te noemen. Terwijl haar schare fans groeit, blijft ze zich ontwikkelen op muzikaal en tekstueel vlak en hebben vijf continenten inmiddels kennis gemaakt met haar overrompelende live shows. Maak in A’dam kennis met een van de grootste rockvrouwen uit de huidige én toekomstige muziekgeschiedenis.

 

Dylan LeBlanc

Dylan LeBlanc is afkomstig uit Muscle Shoals, Alabama. Inderdaad, daar waar de bekende gelijknamige en legendarische studio zich bevindt. James LeBlanc, Dylans vader, was één van de vaste sessiemuzikanten voor soulgrootheden als Aretha Franklin, Etta James, Otis Redding en Wilson Pickett. Dat geluid zit ook bij Dylan in zijn DNA, maar hij heeft daarnaast een liefde voor country ontwikkeld. Met het opnemen van album ‘Cautionary Tale’ in diezelfde studio in 2016 was de cirkel weer rond. In juni verschijnt opvolger ‘Renegade’. “Harvest-era Neil Young and country-folk breakouts Fleet Foxes”, schreef kwaliteitskrant The Guardian eerder over hem. Mooie kwalificaties, maar de live shows van LeBlanc zijn helemaal een intense ervaring.

 

EELS

EELS is het nom de plume van Mark Oliver Everett. Shows van deze excentrieke Amerikaan schieten alle kanten uit. De basis vormen zijn melancholische liedjes, maar de uitvoering ervan laten zich niet van tevoren raden; een breekbare akoestische versie of een scheurende rockvariant, of iets er tussenin. Zijn muzikale genialiteit brengt hij voor het voetlicht met soms bizarre humor, wat zijn optredens ook een luchtige kant geeft. Hoe het in Amsterdam ook precies gaat zijn, meeslepend en memorabel wordt het sowieso.

 

Eriksson Delcroix

Met de albums ‘For Ever’ (2014), ’Heart Out Of Its Mind’ (2016) en ‘Magic Marker Love’ (2017 – met Sun Sun Sun Orchestra) heeft Eriksson Delcroix zich moeiteloos weten te profileren als een countryband waaraan de doorsnee hedendaagse Nashville-act in de verste verte niet kan tippen qua authenticiteit, eigengereidheid én kwaliteit. Op het nieuwe album ‘Riverside Hotel’ demonstreert Eriksson Delcroix een hernieuwde interpretatie van de oorspronkelijke rootsmuziek uit New Orleans: ongecompliceerde, opgewekte, humoristische en dansbare swamp blues, cajun en country.

 

Gregory Alan Isakov

Singer-songwriter Gregory Alan Isakov, in Zuid-Afrika geboren en opgegroeid in Amerika, werd wereldwijd bekend met zijn prachtige, verstilde single Íf I Go I’m Going van de soundtrack voor Californication. Hij is in zijn werk beïnvloed door Leonard Cohen, Kelly Joe Phelps en zijn grote held Bruce Springsteen. Zijn muziek is te omschrijven als ingetogen folk, aangekleed met zacht gitaargetokkel, mandoline en kalmerende, sombere vocalen.

Israel Nash

Er is een hoop gebeurd sinds de release van ‘Barn Doors And Concrete Floors’ in 2011. Een nieuwe Neil Young leek opgestaan indertijd (wat een heerlijke stamper is openingstrack ‘Fool’s Gold’ nog steeds). Een aantal platen verder is er een stuk van zijn naam af gevallen (Israel Nash Gripka werd Israel Nash), maar zijn muziek heeft in gelaagdheid gewonnen. Op het nieuwste album  ‘Lifted’ doen mooie koortjes hun intrede en dat levert heerlijke feelgood vibes op die voor de OIABM festivalweide gemaakt lijken.

 

John Moreland

De Amerikaanse John Moreland weet als geen ander prachtige americana-folk nummers te schrijven die recht uit zijn hart komen. Zijn rauwe, eerlijke muziek is in de stijl van Neil Young, Steve Earle en Tom Petty. Het laatste album, Big Bad Luv,  kreeg enkel lovende recensies. Volkskrant schreef: “universele smart in de puurste liedvorm” en Saving Country omschreef het al: “Het album werkt als herinneringen. Opvallend, maar ondergedompeld in verlangen. Warm, maar getint met een beetje pijn.” Oprecht een optreden om naar uit te kijken.


Michelle David & The Gospel Sessions

“Music that feeds the heart and soothes the soul, daar gaat het wat mij betreft over” zegt Michelle David, zangeres van ‘Michelle David & The Gospel Sessions’ over wat gospel voor haar betekent. Bandlid Onno Smit schetst de ontwikkeling van het geluid van de band en definieert dat haarfijn aan de hand van de drie verschenen albums: “Vol.1 en 2 waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden de wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Vol. 3 hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van gospel, gewikkeld in een dekentje van soul, blues, jazz en afrobeat.”

Next Of Kin
Wat hebben generatiegenoten Tim Knol, de leden van Dawn Brothers, DeWolff en andere Nederlandse ‘Swampers’ zoals Stefan Wolfs, David Gram en Merel Sophie gemeen? De onweerstaanbare drang om tijdloze muziek – ontstaan uit een onvoorwaardelijke en diepe liefde voor de Amerikaanse muzikale roots – te maken. Op Record Store Day 2019 verschijnt een zes tracks tellende mini-album. Knol zal er tijdens OIABM helaas niet bij zijn, maar ook in de bezetting waarin ze aan gaan treden, zullen deze jonge hartstochtelijke rootsliefhebbers verder gaan met waar ze al jaren mee bezig zijn: het hele land besmetten met hun eigen Nederlandse americana virus.

Stef Kamil Carlens
Stef Kamil Carlens heeft niet stilgezeten na zijn doorbraak met dEUS in de jaren ’90. Ondertussen is hij beeldend kunstenaar, componist, producer en speelde hij met Zita Swoon Group een aantal eigenzinnige dans- en theatervoorstellingen die in binnen- en buitenland met superlatieven werden overladen. Met ‘Stuck In The Status Quo’ (2017) maakte Stef Kamil Carlens zijn rentree in het popcircuit. Meer nog, zijn debuut als soloartiest is meteen een terugkeer naar de pure muzikale schoonheid die we kennen van het Zita Swoon-oeuvre. In 2019 verschijnt een nieuw solo-album. Tijdens zijn show op OIABM zal Carlens zowel songs van zijn laatste albums als uit het rijke repertoire van Moondog Jr. en Zita Swoon vertolken.

 

The Grand East
Het nieuwste album van The Grand East getiteld ‘What A Man’ staat bol van de onderhuidse spanning. Als een ballon die elk moment kan knappen. Met nieuwe invloeden als Velvet Underground en King Gizzard & The Lizard Wizard brengen ze hun sound naar het nu. Live geven ze nog steeds een dampende rock ‘n soul show, met een zanger die zingt alsof hij door een voodoo-priester op de hielen wordt gezeten.

 

Tyler Childers
Tyler Childers is een ‘southern storyteller’ in de puurste zin van het woord. Met een album (Purgatory) dat geproduceerd is door Sturgill Simpson wekte hij hoge verwachtingen die één voor één werden waargemaakt. Stevige country en bluegrass, een met whiskey doordrenkt stemgeluid en krachtige teksten. Altcountry: “De hardcore country van Childers bevat bluegrass waarbij de splinters van de instrumenten spatten; het zaakje twangt als een twijgje in de wind” en Sugar Mountain gaat nog een stapje verder: “Purgatory is een van de beste countryalbums van 2017, zo niet hét beste.”