65.000 Zwarte Crossers brengen één minuut een massaal eresaluut aan het leven
Zwarte Cross en Amnesty International organiseren, op de vrijdag van het festival om klokslag 20:00 uur, de Levendenherdenking. Aan de op dat moment aanwezige 65.000 bezoekers van het meest luidruchtige festival van Nederland wordt gevraagd om 50 seconden muisstil te zijn, gevolgd door 10 seconden luid gejuich.
Tijdens dit moment eren de bezoekers hun leven, en dat van hun naasten, in vrijheid. Het festival en Amnesty International willen met de Levendenherdenking op een positieve en ludieke manier aandacht vragen voor de vrijheid aangezien dit niet vanzelfsprekend is. Vrijheid maakt het leven waardevol en moet te allen tijde worden gekoesterd en beschermd, juist door Zwarte Crossers die hun vrijheden maximaal naleven tijdens de vier festivaldagen.
Met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens onder de arm strijdt Amnesty wereldwijd voor de naleving van mensenrechten. En de Zwarte Crosser leeft die rechten hélemaal tot op de laatste letter na. Daarom is Zwarte Cross al jaren trotse partner van Amnesty International. De naleving van mensenrechten zijn voor het festival dan ook van levensbelang: in een land waarin men niet vrijuit zou mogen spreken, feesten, crossen, zingen, stunten en ongecensureerde kunsten vertonen zou de Zwarte Cross kansloos zijn. De afgelopen jaren kwamen er op de Zwarte Cross dan ook talloze hoofdstunts voorbij zoals de sprong over het hoofdpodium, een sprong van de 80 meter hoge stunttoren en ‘A Giant Backflip For Mankind’. Maar er werden ook stunts van een ander kaliber georganiseerd, zoals ‘The Naked Run For Freedom’ in 2013. Ook in 2018 wordt de hoofdstunt anders ingestoken. Dit jaar wordt de bezoekers gevraagd om zich één minuut te verenigen in een eresaluut aan het leven. De Levendenherdenking is een stunt zoals de Zwarte Cross nog nooit zag: oorverdovend stil en iedereen kan meedoen. De locatie? In het hoofd en het hart van alle, op dat moment aanwezige, 65.000 bezoekers. Gedachten gaan uit naar favoriete levenden zoals een grote liefde, kameradenclub of oma. In de verte fluit een vogel en ruist de wind. Als de minuut z’n einde nadert wordt afgeteld van 10 naar 1. De Levendenherdenking wordt afgesloten met een spetterende apotheose inclusief zingen, juichen, roepen, gillen, springen, zwaaien… Hoera voor het leven!
Mede-oprichter van De Feestfabriek, Gijs Jolink: “We hebben het goed in Nederland. We leven in vrijheid, er is sprake van democratie en een vangnet voor mensen die het minder hebben. Van die vrijheid mogen we ons best wat meer bewust zijn, want die is niet vanzelfsprekend. Ondanks dat mensen soms te veel klagen, hebben we het best goed en dat moeten we vieren! Maar er is meer. Die vrijheid is er niet vanzelf gekomen, daar is geweldloos en vreedzaam voor gestreden door vrijheidsstrijders, geallieerde soldaten en organisaties als Amnesty International. Dit zijn al jaren onze vrienden die geweldig werk doen voor de vrijheid. Wereldwijd is er nog veel onrecht, mensen mogen niet voor hun mening uitkomen. De pioniers die strijden voor meer vrijheid en een beter leven voor allemaal kunnen onze hulp goed gebruiken. Iedereen kan hieraan bijdragen, dus ook een festival. Met de Levendenherdenking willen we iedereen hiervan bewust maken. We roepen daarom op om hier tijdens de minuut bij stil te staan en te denken aan iemand waar je respect voor hebt.”
Maarten Beckers, actiecoördinator Amnesty International: ”Machthebbers, gewapende groepen en bedrijven proberen activisten de mond te snoeren, te intimideren, gevangen te zetten of zelfs te vermoorden. Mensenrechtenactivisten wereldwijd zien hun leven in gevaar doordat ze kiezen om op te komen voor de minderheid. Ze zien hun leven veranderen doordat ze worden opgesloten of constant over hun schouder moeten kijken. Hun vrijheid wordt hen ontnomen. Dit jaar willen we samen met alle Zwarte Crossers oorverdovend stil staan bij de mensenrechtenactivisten die hun eigen leven in het teken zetten van de vrijheid. De vrijheid van zichzelf en anderen. In dat speciale weekeinde van de Zwarte Cross, de grootse viering van de vrijheid, willen we een minuutje van je tijd om met elkaar, als helden, een ode te brengen aan al die helden die er niet bij kunnen zijn. Omdat ze aan het strijden zijn voor dezelfde vrijheid ergens anders. Laten we een kolossale collectieve boodschap uitsturen naar al die personen die anderen hun vrijheid ontnemen en daarna een ontiegelijke ode brengen aan het leven van mensenrechtenverdedigers wereldwijd om ze een groot Zwarte Cross hart onder de riem te steken.”
Over Zwarte Cross
De Zwarte Cross is een bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en veel humor. Op 33 verschillende podia komen ruim 250 bands en 1.000 theaterartiesten in actie. Inmiddels is de Zwarte Cross het grootste festival van Nederland met 220.000 betaalde bezoekers; 25.000 campingasten en 65.000 daggasten op vrijdag, zaterdag en zondag. Het staat bekend om de bijzondere contrasten en gekke tegenstrijdigheden. Van 12 tot en met 15 juli verandert de Achterhoek dan ook in een doldwaze wereld vol apartigheid. Op elke centimeter van het 160 hectare terrein is het feest. Ieder jaar heeft de Zwarte Cross een motto, dit jaar is dat Leven Vóór De Dood. Daar hoort ook de Levendenherdenking bij. Welkom in het heden en wees samen met je festivalbroeders en -zusters stil. De Zwarte Cross is inmiddels uitverkocht. De organisatie raadt aan om alleen tickets te verhandelen via Ticketswap.